Het valt niet mee om een ronkend juryrapport te schrijven waarin je niet te veel weggeeft over de uiteindelijke winnaar. Volkskrant-criticus Arjan Peters is niet onder de indruk van het taalgebruik van de jury van de Libris Literatuur Prijs. In het juryrapport vond hij de zin:

‘In de ogen van de jury leverde deze benadering spannende romans op die dwars tegen de vermaledijde Zeitgeist ingaan en daarmee ook de spannendste romans.’ Grappig dat de jury die zoiets uit de pen krijgt, een voorkeur zegt te hebben voor virtuoos taalgebruik. Ze houdt klaarblijkelijk ook van spanning, want die levert spannende romans op en daarmee ook de spannendste romans.

Peters gokt erop dat Tommy Wieringa maandag met de prijs wegloopt. Lees de hele column hier.

Volgens Thomas de Veen van NRC Handelsblad maakt Martin Michael Driessen met De pelikaan de meeste kans op een overwinning, maar alleen omdat Tommy Wieringa de prijs al een keer gehad heeft.
Lees zijn voorbeschouwing hier.