De nominaties voor De Inktaap 2019 zijn met de winnaar van de Libris Literatuur Prijs compleet. De drie auteurs die kans maken op de jongerenprijs van de Nederlandse literatuur zijn Murat Isik met Wees onzichtbaar, Marjolijn van Heemstra met En we noemen hem en Koen Peeters met De mensengenezer.

Zo’n duizend scholieren uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs gaan vanaf september de winnende titels van de BNG Bank Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de ECI Literatuurprijs en kiezen daaruit hun favoriet. Dat doen ze in een debat op school. Alle jury’s samen bepalen welk boek De Inktaap 2019 wint. Dat wordt volgend jaar op 12 maart bekend tijdens de slotdag in de Doelen te Rotterdam.

De Inktaap wordt sinds 2002 uitgereikt. Onder meer Harry Mulisch (Siegfried, 2003), A.F.Th. van der Heijden (Het schervengericht, 2009), Tommy Wieringa (Dit zijn de namen, 2014), Ilja Leonard Pfeijffer (La Superba, 2015), Connie Palmen (Jij zegt het, 2017) en Martin Michael Driessen (Rivieren, 2018) wonnen de onderscheiding.