De toekenning van de Nobelprijs voor Literatuur 2018 is uitgesteld naar volgend jaar. Dat laat de Zweedse Academie op haar website weten. De beslissing onderstreept de ernst van het conflict binnen de jury. Drie leden traden af, hoewel dat officieel niet mogelijk is. De Zweedse koning wil de statuten aanpassen om nieuwe leden te kunnen benoemen.

De voor het leven benoemde juryleden vlogen elkaar in de haren nadat Jean-Claude Arnault, de man van jurylid en dichteres Katarina Frostenson, ervan werd beschuldigd dat hij zeker achttien vrouwen seksueel heeft misbruikt. Ook lekte hij in voorgaande jaren de namen van de winnaars van de Nobelprijs voor Literatuur.

Het bericht op de site van de Zweedse Academie houdt zich op de vlakte over de precieze redenen van het uitstel. In het verleden werden beslissingen over de Nobelprijs wel vaker uitgesteld. Een van de omstandigheden die uitstel rechtvaardigen, is als de geloofwaardigheid in het geding is, zegt Carl-Henrik Heldin, voorzitter van Nobel Stichting, en daarvan is nu sprake. Het uitstel is bedoeld om de reputatie van de Nobelprijs op de lange termijn te waarborgen.

Geen van de andere Nobelprijzen is door het schandaal besmet.