De Vlaamse minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz steekt de komende jaren 300.000 euro in de boekensector. De sector zelf stelt daar via personeelsinzet en op-de-borst-klopperij in de media een investering van ongeveer 500.000 euro tegenover.

Beide inspanningen moeten er eind 2019 toe hebben geleid dat de boekenverkoop met vijf procent is gestegen. Minister Gatz wil 25.000 bezoekers extra naar de Vlaamse boekhandel lokken.

Om dat te bewerkstelligen is een heus actieplan in de maak. Er zal massaal met kortingschèques worden gestrooid die vooral de ‘light-readers’ (mensen die niet veel lezen en weinig of geen boeken kopen) aan het boek moeten helpen. Ook komt er een campagne die zich richt op de schooljeugd.

In het voorjaar van 2019 kunnen boekwinkels zich met financiële steun in de kijker spelen tijdens ‘De maand van de boekhandel’. De imagocampagne voor het boek wordt uitgevoerd door Boek.be, vergelijkbaar met de Nederlandse CPNB.

‘De lat ligt hoog en de ambitie is groot, maar volgens Boek.be is het haalbaar,’ laat minister Gatz weten.

Foto: minister Sven Gatz op zijn eigen YouTube-kanaal Gatz TV.