‘Een feest met vrouwen, mannen, dieren, dingen en alles daartussen, als het maar schrijvers of figuren uit het boekenvak zijn.’ Dat is de insteek van het alternatieve Boekenbal dat Maartje Wortel en Marjolijn van Heemstra van Das Mag organiseren op 22 maart, de dag waarop ook het ouderwetse Boekenbal plaatsvindt.

Toen de twee schrijvers afgelopen boekenbal op de dansvloer stonden, merkte iemand op: “Dit feest lijkt een beetje op de bruiloft van het tweede huwelijk van je oom. Zo’n feest waar je eigenlijk niet naartoe wil, maar toch moét.”
Dat moet anders kunnen. Daarom nodigen we onze collega-schrijvers en boekenvakkers uit om op 22 maart in De Kring tot in de late uurtjes van de nacht te dansen.

Das Mag is geen lid van de CPNB en dus ook niet uitgenodigd voor het Boekenbal. Het is een organisatie die absoluut het beste voor heeft met het boekenvak, maar zoals het thema van het boekenweek ook al aangeeft, zit er weinig vooruitgang bij de CPNB. De ondertekenaars van de NRC-brief hebben alvast een uitnodiging ontvangen.

(foto Boekenbal 1967: Kroon, Ron / Anefo, CC0 1.0)