Heisa in Vlaanderen waarbij twee Tzum-prijswinnaars totaal tegengestelde posities innemen. Yves Petry verdedigt de benoeming van de Mia Doornaert als voorzitter Vlaams Fonds voor de Letteren, Jeroen Olyslaegers, als een van de leden van het bestuur van de Vlaamse Auteursvereniging, valt deze benoeming aan.

Korte samenvatting van het voorafgaande:
* In plaats van op een voordracht van het bestuur te wachten, benoemt de regering Mia Doornaert als voorzitter Vlaams Fonds voor de Letteren, een politieke benoeming vanuit de koker van de Vlaams-nationalistische partij N-VA.
* Auteurs protesteren tegen de procedure die geschonden is. Auteur en filosoof Bleri Lleshi trekt de racismekaart:


* In een interview met Knack (€) noemt Doornaert Lleshi een ‘marginaal mannetje’.
* Ook Stefan Hertmans bemoeit zich ermee:

En gisteren nam Yves Petry het op voor Doornaert:

Dat viel niet in goede aarde bij Jeroen Olyslaegers:

Jeroen Olyslaegers: Yves, ga jij nu echt je verzetten tegen wat jij de ‘eigenlijke motieven’ noemt of verkoop je dat aan jezelf als verzet? Wanneer het je niet aanstaat of het niet in je kraam past, begin je over ‘saai’… Je hebt zelfs geen kennis van zaken over het juridische aspect ervan en dat lijkt je blijkbaar prima zo. Ik snap hier echt niks van. Ik luister graag naar argumenten, maar een beetje kennis helpt.

Yves Petry Beste Jeroen Olyslaegers, veel eenvoudiger dan ik het al gezegd kan ik het niet zeggen hoor. De eigenlijke motieven zijn volgens mij ideologisch van aard – ook al wordt dat ontkend. Het formele argument vind ik niet bijster interessant en is ook geen heisa waard. Als het echt klopt dat MD onwettig benoemd wordt, dan span je (de VAV, bedoel ik, of een andere belanghebbende partij) maar een procedure aan en je wint de zaak glansrijk. Kwestie afgesloten! Hoe dat moet, kan ik je inderdaad niet vertellen, daar zijn advocaten voor. En als je niet wint, dan kan MD eindelijk beginnen aan een letterenbeleid, wat ze overigens ook helemaal niet in haar eentje bepaalt, zoals je wel weet. Maar persoonlijk heb ik geen enkel bezwaar tegen haar aanstelling – wel tegen het feit dat schrijvers lasteren, anderen losweg betichten van racisme, en dat jij en andere auteurs dat een akkefietje noemen, of het negeren, of het op een of andere manier vergoelijken. Ik ben bang dat die houding het linkse kamp alleen nog meer de vernieling in helpt. Als je wilt, praten we er in Tongeren verder over, maar nu moet ik naar buiten. Heb je al gezien wat voor weer het is? Groet!

Jeroen Olyslaegers Prima, dan praten we er in Tongeren over. Daar kijk ik naar uit, zelfs. Perfect bereid om die karikaturen die je schetst wat meer van vlees en bloed te voorzien of om mijn onbegrip bij te sturen of beiden. Geniet van de wereld intussen, dat ben ik aan het doen.

Wordt vervolgd dus.