De BookSpot Lezersprijs zal dit najaar wat anders van opzet dan bij de vorige edities (toen het nog onder de vlag van ECI Literatuurprijs viel). De voorgaande keren kon het publiek kiezen uit de shortlist die de vakjury had samengesteld. Toevallig wonnen de winnaars van de ECI Literatuurprijs, Martin Michael Driessen en Koen Peeters, ook de publieksprijs van 10.000 euro. De twee winnende boeken werden geen bestsellers, zoals vaak wel bij de AKO Literatuurprijs (de voorloper van de ECI Literatuurprijs) gebeurde.

Om de kans wat groter te maken dat er bij de BookSpot Literatuurprijs en de BookSpot Lezersprijs twee verschillende winnaars verkozen worden, heeft BookSpot voor een wat andere opzet gekozen. In september mag het publiek uit de longlist van 25 titels die door de vakjury wordt gekozen hun favoriete top drie kiezen. Uit de inzendingen wordt een publieksshortlist samengesteld van drie titels die de BookSpot Lezersprijs Top 3 zal gaan heten. Die boeken kunnen dus totaal verschillen van de shortlist van de vakjury, maar het is ook nog steeds mogelijk dat het publiek voor dezelfde boeken kiest als de jury.

Eind september wordt er een 50-koppige lezersjury samengesteld bestaande uit 25 Nederlanders en 25 Vlamingen die net als de vakjury zal vergaderen op 8 november om te bepalen wie de uiteindelijke winnaar wordt.

Het doel van deze veranderingen is volgens Marlou Groot van BookSpot om de titels op de longlist meer bekend te maken bij het publiek. ‘Bovendien is er meer aandacht voor goede literaire boeken omdat er nu, maximaal, 9 boeken een podium krijgen in oktober en november.’ BookSpot hoopt ook op meer discussie: ‘Er kan een interessant gesprek ontstaan over de keuzes van de vakjury en de lezersjury, tenminste als er daadwerkelijk sprake is van verschillende boeken.’

Op 3 september wordt de longlist van de vakjury bekendgemaakt, vanaf 4 september mogen de lezers stemmen.