Een van de ankerpunten op de Buchmesse was altijd de plek van Das Blaue Sofa waarop de hele dag door schrijvers werden geïnterviewd: de hal tussen 5 en 6. Nu zat het tv-programma bovenin hal 4 met meer ruimte en het leek of er door de ruimte ook meer mensen op afkwamen. Voor de echte bestsellerauteurs Nino Haratischwili en Jonas Jonasson stroomden de belangstellenden toe, met gemak 150 tot 200 man. Een nog grotere schok is dat Martin Amis, de echt grote naam, bij de stand van de Frankfurter Allgemeine slechts zo’n veertig man op de been brengt terwijl het voor hem nog zwart van de mensen zag bij de winnares van de Deutscher Buchpreis Inger-Maria Mahlke. De winnares van deze prijs maakt een ware triomftocht over de Buchmesse. Eerder die dag zagen we haren onder meer bij Der Spiegel.
Er waren tekenen dat het beter ging met de boekenmarkt. De belangstelling was overweldigend: zowel buiten (een mooie lentedag in de herfst) als binnen was het druk. Er werd weinig geklaagd.
We troffen bij de Nederlandse stands dezelfde droevige vormgeving aan als vorig jaar. Het duurt niet lang meer of we krijgen dezelfde uitstraling als Polen. Buiten zagen we Daniël van der Meer van Das Mag op krukken. Voetbalincidentje. Voor de rest holde hij, nou ja, van afspraak naar afspraak.
Georgië was dit jaar Ehrengast. Veel hout en gedoe in de hal van de hoofdgast, maar weinig reden om te blijven hangen voor de argeloze voorbijganger die niet Krielaars heet. Een fotoimpressie. (Als je met cursor over afbeelding zweeft, komt de titel van de foto naar boven.)

Maria Mahlke

Ulrike Draesner

bestsellers

geld

Ehrengast 2018: Georgien

Ehrengast 2018: Georgien

Ehrengast 2018: Georgien

Ehrengast 2018: Georgien

lui

party

kabouter

Jenny Erpenbeck

Jenny Erpenbeck

interview

Busje

Nederland

Nino Haratischwili

Nino Haratischwili

Wolf Haas

Relax

Pauze

De koude kermis

Haakwerkje

Jonas Jonasson

Martin Amis

Martin Amis

Martin Amis

warm

Daniël van der Meer

Peter Middendorp