Nog wat achterstallig prijzennieuws: volgens de website van de SLAG stopt de provincie Groningen met het Belcampo Stipendium. Dat betekent dat er in Groningen alleen nog maar een prijs is voor schrijvers in de streektaal en prijzen voor jong talent. Eerder schafte de gemeente Groningen de Hendrik de Vriesprijs af, die werd toegekend aan dubbeltalenten. Het Hendrik de Vries-stipendium bestaat nog wel, maar dat is een jaarlijkse prijs voor een kunstenaar én een schrijver onder de 35.

De provincie Groningen gaat het Belcampo Stipendium vervangen door ‘een breder opgezette Groninger Talentprijs voor alle culturele disciplines’, aldus SLAG. In het besluitenlijstje van Gedeputeerde Staten staat:

GS stemmen in met een nieuwe invulling van de provinciale cultuurprijzen met ingang van 2019. De Post Middendorp Opdracht en het Belcampo Stipendium worden vervangen door een breder opgezette Groninger Talentprijs voor alle culturele disciplines. De Groninger Cultuurprijs blijft en richt zich op professionals. I.s.m. het Prins Bernhard Cultuur Fonds komt er een Groninger Cultuurprijs voor amateurs. Provinciale Staten worden per brief geïnformeerd over de nieuwe invulling van cultuurprijzen.

Het Belcampo Stipendium werd toegekend sinds 1995. De schrijver kreeg steeds de opdracht om een essay, een dichtbundel of een novelle te schrijven. De auteur kreeg € 3500,- en een bedrag van € 6500,- was bestemd voor de uitgave. Dat betekent dat Erik Nieuwenhuis de laatste winnaar was. Zijn novelle heette in retrospectief dan ook toepasselijk Ergens op het eind.

De winnaars waren:
1995: Louis Stiller met het essay Terug naar Groningen;
1997: Nanne Tepper met de novelle De avonturen van Hillebilly Veen;
1999/2000: Max Niematz met de novelle De Kromzichter fokveedagen;
2002: Willem Jan van Wijk met de gedichtenbundel In karmijn;
2004: Anjet Daanje met de novelle De Mei-jaren;
2005: Anneke Claus met de gedichtenbundel Bonzai!;
2009: Jan Glas met de gedichtenbundel Zo is t nait gaon – Zo is het niet gegaan;
2010: Nyk de Vries met de gedichtenbundel Per ongeluk reed ik naar het zuiden;
2012: Coen Peppelenbos met de gedichtenbundel Muziek voor twee vrouwen;
2015: Ronald Ohlsen met het essay Oliebollencabaret.
2017: Erik Nieuwenhuis met de novelle Ergens op het eind.

Het is toch wel treurig dat er niemand bij de provincie meer is die op de bres staat voor de literatuur.

(Foto: Erik Nieuwenhuis, de laatste winnaar van het Belcampo Stipendium bij de uitreiking in 2017, © Peter ten Hoor)