De Boekenbeurs van Antwerpen moet Uitgeverij Egmont toelaten. Dat heeft het Antwerpse hof van beroep bepaald. De organisator van de beurs had de uitgeverij van Vlaams-nationalistische boeken aanvankelijk een stand geweigerd. Op straffe van een dwangsom van 500.000 euro krijgt Egmont nu toch toegang tot de beurs die op 28 oktober begint.

In een zuinige reactie zegt organisator boek.be: ‘De Boekenbeurs is niet gekant tegen boeken van rechtse of linkse politieke overtuigingen. Het is een beurs van alle boeken en van alle opinies. Een succes maken van dit groot boekenfeest is nu onze prioriteit.’

Volgens het hof overtrad Boek.be de antidiscriminatiewet door Egmont te weigeren. Het fonds van de uitgeverij omvat boeken van Flip Dewinter, Martin Bosma en Thierry Baudet en voert titels als Antwerpen weer van ons, De ordelijke opdeling van België en Immigratie als paard van Troje van de islam.

De Antwerpse Boekenbeurs is in Vlaanderen de belangrijkste literaire gebeurtenis van het jaar. Er worden prijzen uitgereikt en er komen honderden auteurs langs om te signeren en/of voor te lezen uit hun werk, onder hen Arnon Grunberg (2 november), Michael Palin (1 november), Jan Brokken (3 november) en Tommy Wieringa (4 november). In twaalf dagen tijd worden 150.000 bezoekers verwacht.