Op The Post Online krijgt Volkskrant-recensente Bo van Houwelingen het nogal te verduren. Afgelopen zaterdag kraakte Van Houwelingen in de krant de roman De onweerstaanbare val van Henri Furet van Berend Sommer. Ze gaf de roman twee sterren. In de roman van Sommer komt een personage voor dat volgens de achterflap ‘zijn schrijverschap heeft ingeruild voor de politiek en wiens opmars het land in zijn greep houdt’. Het is een duidelijke knipoog naar Thierry Baudet.

The Post Online merkt op dat de recensie van Van Houwelingen bevooroordeeld is. In het stuk staat:

Maar wacht eens even: is die Bo niet een ex van Thierry Baudet? Heeft Baudet zijn eerste roman, Voorwaardelijke Liefde, niet aan haar opgedragen? Verdomd, daar staat het in de eerste druk: ‘Voor Bo’.

Maar waarom zou de boekenredactrice van de Volkskrant de sleutelroman van Sommer nu juist ter bespreking aanbieden aan een ex van Thierry? Of is het andersom gegaan en heeft Bo van Houwelingen zich opgeworpen als de kenner bij uitstek van Thierry Baudet? Iemand dus die bij uitstek competent is om een sleutel roman over hem te beoordelen?

Het stuk eindigt met de woorden:

Is het wel een goed idee om voor de recensie van een sleutelroman iemand te vragen die zo dicht bij de man staat die model heeft gestaan voor de hoofdpersoon? Wilma de Rek, hoofd boeken bij de Volkskrant, vindt kennelijk van wel. Wat beweegt een ervaren journalist – die zelf schrijfster is – om een beginnend schrijver een nekschot te laten geven?