De ECI Literatuurprijs had de afgelopen jaren weinig geluk met winnaars als Martin Michael Driessen en Koen Peeters. Hooggewaardeerd door veel recensenten en juryleden, maar commercieel geen klappers. De winnende boeken kwamen allebei niet in de Bestseller top 60. Naast de vakjury bestond een lezersjury die ook een winnaar koos uit de shortlist en toevallig waren dat Martin Michael Driessen en Koen Peeters. Dat schoot niet op.

ECI die dit jaar verder ging onder de naam BookSpot (onderdeel van Novamedia waaronder onder meer uitgeverijen als Nieuw Amsterdam, Bas Lubberhuizen en de Wereldbibliotheek vallen, alsmede boekhandel Scheltema in Amsterdam) veranderde de opzet van de prijs. Uit de longlist van 25 titels die door de vakjury werd gekozen mocht het publiek hun favoriete top drie kiezen. Uit de inzendingen werd een publieksshortlist samengesteld van drie titels: de BookSpot Lezersprijs Top 3. Een panel van 50 lezers bepaalt vervolgens wie de winnaar werd.

Dankzij de nieuwe opzet kwam Pieter Waterdrinker alsnog in aanmerking voor een prijs voor zijn roman Tsjaikovskistraat 40. Suzanne Jansen en Tommy Wieringa stonden zowel op de shortlist van de vakjury als in de top drie van de lezers.

De uitreiking van de BookSpot Lezersprijs vond plaats in 5 Uur Live op RTL 4 en op dezelfde zender was laat, heel laat, de uitreiking van de BookSpot Literatuurprijs in het kwakkelende RTL Late Night. Beide programma’s komen niet voor in de top 25 van best bekeken programma’s. 5 Uur Live haalde 201.000, RTL Late Night, waar eerst nog een model werd geïnterviewd dat ook een heus boek had geschreven, haalde 245.000 kijkers. De aandacht voor de afzonderlijke boeken van de genomineerden was minimaal, de auteurs en boeken werden er in minigesprekjes doorheen gejast. Dan kun je toch beter een model zijn.

De winnaar was twee keer Tommy Wieringa. Jury en lezerspanel waren het opnieuw met elkaar eens. BookSpot kan ten dele blij zijn: Wieringa is, in tegenstelling tot Martin Michael Driessen en Koen Peeters wel een bestsellerauteur. De heilige Rita stond maandenlang in de bestsellerlijsten. Elf weken geleden voor het laatst. De prijzen kregen twee keer in twee verschillende programma’s aandacht.