‘Eindelijk versla je als schrijver de tijd!’ zegt schrijver Hans Vervoort op Facebook. Hij ontdekte de voordelen van uitgeven op basis van ‘print-on-demand’: ‘Als je wat digitale vaardigheid hebt is het een fluitje van een cent.’ Dat fluitje van een cent kost 12,50 euro voor een ISB-nummer en oké, je moet er genoegen mee nemen dat de dienstverlener en de boekhandel ‘een stevig percentage pakken, want voor niets gaat de zon op’, maar je boek staat wel op Bol.com en andere boekensites ‘mét een inkijk-exemplaar’ en is ook via de boekhandel te bestellen.

Hans Vervoort stelt al langer al zijn titels, vroeger verschenen bij De Arbeiderspers en Thomas Rap, gratis beschikbaar voor download.

Zijn Encyclopedie van op het nippertje geredde kennis (en andere stukjes om te lezen), samengesteld uit zijn aardigste Facebook-stukjes (zegt hij zelf), heeft hij in 2014 op de markt gebracht via Brave New Books, een samenwerkingsverband tussen Querido en bol.com. ’Bij voorbaat wist ik dat het geen zin had om met dit idee bij mijn uitgever langs te gaan, want het ZKV [zeer korte verhaal] verkoopt niet, weet men in de boekenbranche,’ schrijft Vervoort. Hij legt uit hoe je je eigen boek maakt in acht eenvoudige stappen (afgezien van het schrijfwerk dat eraan voorafgaat). Telkens als iemand het boek koopt, wordt er een exemplaar gedrukt. Je blijft dus nooit met winkeldochters zitten.

Rijk word je er niet van, maar je bent baas over je eigen boek, van inhoud tot vormgeving tot marketing. In vierenhalf jaar tijd verkocht Vervoort 149 exemplaren van zijn boek (143 bladzijden, € 17,95). In dezelfde periode werd het 2000 keer gedownload.

Vervoort: ’Die aantallen kunnen alleen maar toenemen. Want in tegenstelling tot de uitgaven van reguliere uitgeverijen zijn deze in eigen beheer uitgebrachte titels tot sint-juttemis verkrijgbaar.’

De tijd verslagen dus.

Afbeelding: Detail van het omslag van Encyclopedie van op het nippertje geredde kennis (en andere stukjes om te lezen).