Zojuist is bekendgemaakt dat Leo Pleysier de Hans Vervoort-prijs 2024 heeft gewonnen met zijn roman Klokgelui. Daarmee wint Pleysier maar liefst 10.000 euro. De prijsuitreiking zal op 22 april plaatsvinden in De Hallen te Amsterdam. Daarvoor zijn nog kaartjes beschikbaar.

De jury, bestaande uit Arjan Peters (voorzitter), Mensje van Keulen en Bart Leemhuis, schrijft:

Het aantal schrijvers dat moeite heeft met een natuurgetrouwe dialoog is eindeloos. Velen zouden iets kunnen leren van Leo Pleysier, die al een oeuvre lang heeft laten blijken complete personages te kunnen typeren door louter te noteren wat ze zeggen. Alles in Klokgelui geschiedt via via, van horen zeggen, zonder te weten wat er waar is; we hebben alleen de klok horen luiden. (…) Als het einde voor de twee [Jef en Germaine] daadwerkelijk aanbreekt, kunnen we dan ook slechts raden naar de liefde, het drama en de gesprekken die als het ware vlak naast onze deur hebben plaatsgevonden. Gelukkig dat wij de scherp luisterende Leo Pleysier hebben om ons daarbij te helpen, zoals hij ons ook met zijn laconiek ogende stijl beurtelings kan laten lachen en diep raken.

Andere genomineerden voor de prijs voor ‘verhalend proza van neerslachtige en toch opbeurende aard’ waren Sacha Bronwasser met Luister, Robert Brouwer met Café Terminus, Valentijn de Heer met Beste mevrouw Eva en Elte Rauch met Een vrouw met mooie borsten.

Luister hier naar een fragment uit het boek, voorgelezen door de auteur zelf: