Jamal O.

Ik ben zojuist geattendeerd op een twitterbericht dat Jamal O. wereldkundig heeft gemaakt, aangaande een artikel van mijn hand in de Volkskrant van vandaag, over leven en dood van Virginia Woolf. Hij noemt mij daarin een ‘tragische B-krabbelaar’ en een ‘zeiksnor’. Deze laatste kwalificatie in de passage ‘(…) een kwaal waar dit soort zeiksnorren wel vaker last van hebben.’ Jamal O. ziet zichzelf ongetwijfeld als een A-krabbelaar, maar de juiste formulering had moeten zijn: ‘een kwaal waar dit soort zeiksnorren wel vaker last van heeft.’
        Het twitterbericht van Jamal O. stinkt van de haat, die kennelijk al bestond voordat hij aan mijn stuk begon. Je vijand slaapt nooit en altijd dat tinnef om je heen. Maar toegegeven, mijn observatie dat een te water geraakt boek direct zinkt, berust op een misvatting. Ik heb zojuist een boek in het Spaarne gegooid (niet van de hand van Jamal O.) en het zonk niet. Ik heb het nog een paar maal onder water geduwd, maar het steeg weer naar de oppervlakte. Het zal langzaam uiteenvallen.

L.H. Wiener