Stanford wilde mij zo graag hebben dat ze me zonder sollicitatie een meerjarig contract aanboden. Vervolgens zegt een KNAW-instituut dat ik daarvoor niet goed genoeg ben. Als dat niet bewijst hoe arbitrair het systeem is…

Corina Koolen promoveerde dit jaar op haar proefschrift Reading beyond the female. Het onderzoek naar de vraag of literaire waardering voor een werk afhankelijk is van de sekse van de schrijver kreeg in kranten en op tv de nodige aandacht. Een droomstart dus, maar dat blijkt in de praktijk niet zo te zijn. De wetenschapster kreeg van haar directeur te horen: ‘Je CV is niet goed genoeg om je zo een baan aan te bieden.’
Koolen schreef de frustratie van zich af in het eerste deel van een tweeluik op haar website, zie hier. Ze vraagt zich zelfs af of ze moet stoppen.

Er is geen middenweg in de wetenschap. Voor jou tientallen anderen. De academische wereld is ingericht op de mensen die onderzoek in hun vrije tijd doen, omdat de andere taken (zoals lesgeven!) hun werkweek opeten.

Poistief nieuws is dat er dit jaar een publieksversie van haar proefschrift verschijnt bij HarperCollins Holland.