Op zondag 22 november krijgt Manon Uphoff de Tzum-prijs uitgereikt tijdens de talkshow Onder de vulkaan in het Grand Theatre in Groningen. Uphoff won de jaarlijkse prijs voor de mooiste zin voor een zin uit haar veel geprezen boek Vallen is als vliegen. De prijs van 48 euro (1 euro per woord in de zin) en een beker worden overhandigd aan de schrijfster tijdens de maandelijkse culturele talkshow Onder de vulkaan.

De winnende zin luidde:

En hier ben ik, kruipend naar die plek die tot vandaag zijn angstparfum van gele orchidee, passiebloem en mest uitwasemt, in een poging te aanschouwen wat ik daar geweest ben: het laatste poppetje in de matroesjka, met de scheef geschilderde kommaoogjes, het poppetje dat je niet kan openen.

‘Strijdbaar’ is het thema van deze aflevering van Onder de vulkaan.

Haar bejubelde roman Vallen is als vliegen was ‘de ultieme uitbarsting van de vulkaan’ schrijft Manon Uphoff in het voorwoord van Begeerte, de heruitgave van de bundel waar zij 25 jaar geleden mee debuteerde. In dit jubileumjaar ontving Uphoff ook nog de Charlotte Köhler Prijs.

Naast Uphoff zijn te gast:

Corina Koolen promoveerde op genderongelijkheid in de Nederlandse letteren. Haar boek Dit is geen vrouwenboek legt de mechanismen achter jury’s, recensies en macht in de literatuur bloot. Tijd om de boel te veranderen. ‘Koolen doet er goede suggesties voor. If you’re not part of the solution, you’re part of the problem, baby,’ schreef Maaike Meijer in Trouw.

Componist Merlijn Twaalfhoven brengt zijn muziek op ongewone plekken, in onder meer conflictgebieden, vluchtelingenkampen en in de natuur. Hij wil méér dan schoonheid en troost bieden: hij wil iets veranderen. Over ‘waarom we de kunstenaar in onszelf nodig hebben om de wereld te redden’ schreef hij het boek Het is aan ons.

Er zijn twee voorstellingen: één om 15.00 uur en één om 17.00 uur. Reserveer vooraf via het Grand Theatre.

Presentatie: Roos Custers en Coen Peppelenbos.