We scoorden met onze voorspellingen niet echt goed vorig jaar. Daarom: nieuwe ronden, nieuwe kansen.

* Travestie-act van Jan Siebelink en Murat Isik valt niet lekker bij opening van het Boekenbal.

* Boekenweekgeschenk wordt lovend besproken door Arjan Peters (vijf sterren) en mild kritisch door Thomas de Veen (3 ballen).

* Nieuw voorstel voor tweedegraads lerarenopleidingen: als je literatuur voor 1980 niet meer verplicht stelt, stijgt het slagingspercentage. Politiek blij met radicale aanpak lerarentekort.

* Bij de ontvangst van het bronzen beeldje behorend bij de P.C. Hooftprijs breekt Marga Minco tot schrik van de aanwezigen in tweeën.

* Travestie-act van René van der Gijp en Johan Derksen valt ook niet lekker bij opening van het Boekenbal.

* Wim Kieft weer zwaar aan de coke voor deel drie van zijn biografie. ‘Je moet wat over hebben voor de literatuur,’ aldus de blonde ex-voetballer.

* Jij bent van mij van Peter Middendorp wint Libris Literatuur Prijs.

* Autobiografische familieroman van Raymond van de Klundert (aka Kluun) verschijnt niet in 2019.

* Nieuw voorstel voor tweedegraads lerarenopleidingen: als je werkwoordspelling overlaat aan de verantwoordelijkheid van de computer, stijgt het slagingspercentage. Politiek blij met radicale aanpak lerarentekort.

* Bij tweede seizoen boekenprogramma Matthijs van Nieuwkerk blijkt Gerard Joling ook een echte literatuurliefhebber te zijn door de Russische Bibliotheek aan te prijzen. ‘Die hele Oblomov, wat een giller! Hij leg de hele tijd op de bank, nou ik leg de hele tijd op bed! Maar dan niet om te lezen! Snap je?! Niet om te lezen! Snap je?’

* De Nobelprijs voor literatuur wordt twee keer uitgereikt. Opnieuw aan Maryse Condé, maar nu echt, én aan Paul Auster.

* Nieuwe roman Herman Brusselmans heeft een hoofdpersoon die erg op Herman Brusselmans lijkt, de hele dag scheldt, racistische, homofobe en seksistische opmerkingen maakt en drinkt.

* Saskia Noort kondigt autobiografische familieroman aan.

* In zijn Telegraaf-column, op Twitter en op tv beweert Leon de Winter in totaal 23 keer dat hij monddood wordt gemaakt.

* Lemniscaatdirecteur Boele van Hensbroek gaat kinderen inspuiten met mazelen-vaccin om zijn gelijk te halen. ‘Allemaal op vrijwillige basis,’ zegt hij, ‘en er zitten geen autisten tussen!’

* Nieuw voorstel voor tweedegraads lerarenopleidingen: als de president van de Verenigde Staten vooral tweets schrijft, dan kan het schrijfonderwijs voor onze leerlingen ook een stuk eenvoudiger en daarmee daalt het nakijkwerk en stijgt het slagingspercentage. Politiek blij met radicale aanpak lerarentekort.

* Critici over verfilming van Sexdagboek van Heleen van Royen: ‘Haar Twitteraccount was opwindender.’

* BookSpot verandert de regels voor de Literatuurprijs. Boeken op shortlist van BookSpot Literatuurprijs maken geen kans meer op de BookSpot Lezersprijs. Eindelijk twee winnaars!

* A.F.Th. van der Heijden maakt bekend dat zijn Oekraïense romans als zelfstandige cyclus zal worden voortgezet. Voorlopig zijn er 18 delen gepland.

* Ze hadden gewaarschuwd kunnen zijn door de teloorgang van Bzzlletin, Bunker Hill, het boekenkatern van Het Parool en de Nieuwsshow; ook Propria Cures sluit na 129 jaar de deuren nadat Arie Storm redacteur is geworden.

* Column Özcan Akyol in het AD gaat in het vervolg gepaard met een waarschuwingsbalkje met de tekst: ‘Kan ironie bevatten. Niet meteen kwaad worden. Eerst nadenken, voor zover mogelijk.’

* De P.C. Hooftprijs voor essayistiek wordt nog net op tijd uitgereikt aan Jeroen Brouwers.