Net op tijd voor de Boekenweek: De nieuwe feministische leeslijst. Marja Pruis stelt een boek samen waarin schrijvers en essayisten als Basje Boer, Xandra Schutte, Miriam Rasch, Roos van Rijswijk, Bregje Hofstede en Clarice Gargard feministische mustreads nieuw leven inblazen.

Vorig jaar ontbrandde de #MeToo-beweging en wakkerde een revolutionair vuur aan dat waarschijnlijk niet meer geblust gaat worden. Dankzij decennialange feministische massage kan geweld tegen vrouwen niet langer worden afgedaan als een reeks persoonlijke incidenten, maar is het een majeure kwestie geworden die er niet meer ondergeschoffeld wordt.

Het is genoeg geweest.

Iedere generatie feministen heeft haar eigen iconen en haar eigen strategieën. Welke boeken moet de jonge feminist hebben gelezen? In samenwerking met De Groene Amsterdammer stelt Das Mag een feministische canon op van inspirerende boeken, van The Bell Jar van Sylvia Plath tot Bad Feminist van Roxane Gay, van Het perpetuum mobile van de liefde van Renate Dorrestein tot De gesluierde Eva van Nawal el Sadaawi.

(Foto via Flickr Commons)