In Frankrijk stromen de recensies langzaamaan binnen over de nieuwe roman van Michel Houellebecq, Sérotonine getiteld. De roman wordt in zijn eigen land wisselend ontvangen.

In Nederland kan Houllebecq meteen op een jubelrecensie rekenen. Recensente Margot Dijkgraaf van NRC Handelsblad geeft de nieuwe roman maar liefst vijf ballen. Ze noemt Sérotonine een ‘indrukwekkende roman’. Zij schrijft:

Geen specifieke provocatie dit keer, maar een politiek getoonzet boek over depressie en uitzichtloosheid: ‘niemand zal meer gelukkig zijn in het Westen, het geluk is een oude droom, de historische voorwaarden ervoor zijn gewoon niet meer voorhanden’.

En:

Op iedere pagina variëren zijn humor en zelfspot van onderkoeld ironisch (‘ik simplificeer maar je moet simplificeren anders kom je nergens’) tot hilarisch (‘de bureaucratie heeft tot doel om je mogelijkheden in het leven maximaal te reduceren en je die het liefst helemaal te ontnemen’) en cynisch (‘ik zat in een slechte fase van mijn leven, maar ach, er zijn mensen die zich om minder van kant maken.’)

En:

Nieuw in deze roman zijn de hele lange zinnen die door een komma aan elkaar worden gesmeed, waardoor je nog meer in het hoofd van de verteller zit.

De hele recensie is hier na te lezen. Lezers in Nederland moeten overigens nog een paar maanden op de vertaling van de roman wachten; Sérotonine verschijnt eind maart in vertaling bij De Arbeiderspers.