Wie wordt de opvolger van Murat Isik? De schrijver won vorig jaar de Nederlandse Boekhandelsprijs. Vanaf dinsdag zijn de stembussen geopend voor de editie van dit jaar. Let wel: alleen boekhandelaren mogen stemmen en volgens Boekblad alleen boekverkopers van ‘stenen’ boekwinkels.

Eerdere winnaars zijn Birk van Jaap Robben, Alleen met de goden van Alex Boogers (2016), Het smelt van Lize Spit (2017) en Wees onzichtbaar van Murat Isik (2018).

Het idee is geïnspireerd op prestigieuze boekhandelsprijzen in het buitenland, zoals de Franse Prix des Libraires, de Deutscher Buchpreis en de Amerikaanse National Book Award. De winnaar krijgt een landelijke advertentiecampagne en een speciale luxe boekhandelsprijs-editie van het boek. Daarnaast is de prijs een grote stap op weg naar een vertaling.

De prijs wordt gesponsord door Novamedia dat ook achter de BookSpot Literatuurprijs zit. Het getuigt natuurlijk van enige ironie dat de holding die Bol.com van de troon wil stoten met BookSpot als online boekverkoper de sponsor is van de Nederlandse Boekhandelsprijs waar alleen ‘stenen’ boekverkopers mogen stemmen.

De uitreiking van de prijs vindt plaats in Scheltema, ook eigendom van Novamedia.