Ester Naomi Perquin is vanaf volgende week Dichter des Vaderlands af; zij wordt opgevolgd door Tsead Bruinja (Rinsumageest, 1974). NRC Handelsblad bracht het nieuws naar buiten. In een interview met Thomas de Veen wordt meteen de richting duidelijk die Bruinja inslaat.

Inclusiviteit vind ik belangrijk en ik schat in dat dat zich vertaalt in een menselijke invalshoek voor de gedichten. Ik wil de menselijke kant van de zaak belichten, zoeken naar een nuance.

Tsead Bruinja deed al eerder een gooi naar de titel van Dichter des Vaderlands, toen er nog nominaties waren. Dat Ramsey Nasr won na een harde campagne was destijds wel een bittere pil die hij moest slikken.

Bruinja schrijft zowel in het Fries als het Nederlands. Hij bedacht en ontwikkelde het poëziefestival Dichters in de Prinsentuin in Groningen. In juni zal zijn nieuwe bundel verschijnen bij uitgeverij Cossee. Bruinja zoekt in zijn poëzie vaak verbinding met andere kunstvormen; hij werkt samen met beeldend kunstenaars, zangers en vormgevers.

Bruinja’s bundels werden genomineerd voor de Jo Peters PoëziePrijs, de Ida Gerhardtpoëzieprijs en de Obe Postmapriis.

De benoemingscommissie bestond uit Arie Boomsma (bloemlezer en presentator), Radna Fabias (dichter), Eva Gerlach (dichter), Menno Hartman (Poëzieclub), Marije Koens (organisator poëzie-evenementen), Feline Steekstra (Poetry International) en Thomas de Veen (NRC)

(foto Tsead Bruinja in 2010 tijdens Dichters in de Prinsentuin: © Dolf Verlinden)