Het verschijnen van de nieuwe roman van Peter Buwalda neemt inmiddels mythische proporties aan. In september 2018 zou Otmars zonen verschijnen, de opvolger van zijn debuutroman Bonita Avenue. De roman werd groots aangekondigd, de promotieafdeling van De Bezige Bij draaide overuren, maar de roman verscheen niet.

Het bericht van de uitgeverij luidde destijds als volgt:

Gezien de complexiteit van het geheel – de roman is de opening van een 1750 pagina’s tellende trilogie – en de extra zorgvuldigheid die Buwalda derhalve betracht in de afrondende fase, hebben auteur en uitgever besloten de geplande publicatie op 25 te verplaatsen naar een ander tijdstip.

De nieuwe verschijningsdatum werd op 31 januari 2019 gezet, maar iedere boekhandelaar in Nederland weet dat zo’n datum (de laatste dag van een maand) puur fictief is. Met andere woorden: de uitgever weet het nog niet.

Toch gloort er inmiddels een beetje meer hoop aan de boekenhorizon. Op de website van de De Bezige Bij staat namelijk dat de roman in maart verschijnt. Een precieze datum wordt niet genoemd, maar de Boekenweek is voor zo’n grote titel natuurlijk het ideale moment.