The Front Runner (1974) betekende de doorbraak voor schrijfster Patricia Nell Warren die gisteren op 82-jarige leeftijd overleed. Een controversieel boek, want het ging over een homoseksuele coach en zijn relatie met een van zijn atleten. Van het boek werden meer dan tien miljoen exemplaren verkocht. Er is ooit een Nederlandse vertaling gemaakt, maar die is onvindbaar. Warren maakte later nog twee vervolgen op haar boek: Harlan’s Race (1994) en Billy’s Boy (1997).

In een een interview met de Huffington Post zei Warren dat ze eerst niet voor twee mannen had gekozen als hoofdpersonen van The Front Runner.
It wasn’t until the late ‘60s, when the long-distance running craze hit, that I moved from jogging to long distance, which is when my experience with competitive sports began. It was that experience which led me to write The Front Runner. I originally envisioned the story as being about a female coach and one of her women runners trying to reach the Olympic Games.