Uitgeverij Prometheus maakte vandaag bekend dat Rob van Essen de biografie van Menno Wigman gaat schrijven. Wigman overleed vorig jaar.

Menno was een van de meest geprezen en geliefde dichters van ons land. Een zo groot dichter verdient een serieuze biografie. De schrijver Rob van Essen gaat deze taak op zich nemen. De biografie over Menno Wigman zal over drie jaar bij Uitgeverij Prometheus verschijnen.

Menno debuteerde in 1997 met de veelgeprezen dichtbundel ’s Zomers stinken alle steden. Ook zijn volgende bundels, Zwart als kaviaar, Dit is mijn dag, De wereld bij avond en Mijn naam is legioen werden door de literaire kritiek en het publiek omhelsd.

Naast zijn poëzie publiceerde Menno bloemlezingen, vertalingen, een keuze uit eigen werk (De droefenis van copyrettes), een essaybundel (Red ons van de dichters) en een autobiografisch boek Het gesticht) over zijn tijd als poet in residence in de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder. Zijn werk is vertaald in onder meer het Engels, Frans en Duits.Tot de vele prijzen die hij kreeg, behoren de Gedichtendagprijs (2002), de Jan Campert-prijs (2002), de A. Roland Holstprijs (2015) en de Ida Gerhardt Poëzieprijs (2018), het nieuws van de nominatie voor de laatste prijs heeft hem nog bereikt.

Rob van Essen schreef meerdere verhalenbundels en romans. Over de vormende jaren van zijn generatie publiceerde hij al eerder het boek Kind van de verzorgingsstaat (2016). In september 2018 verscheen zijn nieuwste roman De goede zoon. Rob van Essen was jarenlang redacteur van het Biografie Bulletin en als generatiegenoot is hij bij uitstek geschikt leven en werk van Menno in diens tijd te plaatsen.