In 2014 verscheen de eerste editie en vijf jaar later kunnen we het verscheiden aankondigen: het wat hybride Volkskrantkatern Sir Edmund gaat binnenkort verdwijnen. Wilma de Rek, chef Boeken:

Sir Edmund verdwijnt inderdaad, niet omdat we niet tevreden waren want het was een goed en zeer gewaardeerd katern. Er komt een nieuw katern terug op tabloidformaat, op zaterdag, met gelukkig net zoveel ruimte voor boeken als nu.

In Sir Edmund werd de boekenbijlage, de wetenschapsbijlage en een ditjes en datjes-rubriek met uitgaanstips door een vip samengeperst. De laatste rubriek verhuist naar het magazine van de Volkskrant. Het tabloid-formaat kan ervoor zorgen dat er langere stukken in de bijlage komen. De rubriek ‘Kort & goed (of niet)’ met korte besprekingen gaat verdwijnen.

In maart verschijnen de nieuwe katernen als normaal onderdeel van de krant. In de distributie was de toevoeging van twee aparte magazines wat lastig.

Eerder schreef hoofdredacteur Philippe Remarque:

We breiden de zaterdagse krant uit met de secties Boeken en Wetenschap en maken Volkskrant Magazine dikker. Een afscheid dat nostalgisch stemt, maar zoals dat gaat op een redactie: we hebben ook wel weer zin om iets moois te maken van het nieuwe. We voerden daarover deze week de eerste gesprekken. We willen Wetenschap en Boeken een prominente plek geven, maar ook het goede van de formule behouden. Sir Edmund is, behalve een avontuurlijke naam die velen nog steeds verhaspelen, een experiment in het deels vermengen van die traditionele alfa- en bètabolwerken. Daarvoor gaven we de aloude katernenindeling met zijn deelbaarheid op. Ons idee was dat die onderwerpen zo niet opgesloten zouden blijven in hun eigen katern en dus bij meer lezers interesse zouden wekken. Bij mij werkt dat ook zo. En de lezer heeft het blad na aanvankelijke aarzeling omarmd, blijkt uit onderzoek. Dus gaan we dit gelukkige huwelijk in een nieuwe vorm gieten.

Onlangs ging ook de boekenbijlage van De Morgen op in de weekendbijlage.