‘Als je leest bekijk je de wereld door de ogen van een ander.’ Dat is het motto van de site queerboeken.nl. Vandaag is de site online gegaan. De site, een samenwerkingsverband van de Leescoalitie en COC Nederland, heeft als doel scholieren en docenten te wijzen op de vele prachtige LHBTI-rolmodellen die er bestaan in de literatuur.

De site wordt gelanceerd met de verkiezing van het Beste Queer Fragment. Voor deze verkiezing hebben vijf BN’ers hun favoriete liefdesscène uit de queerliteratuur gekozen en hier een inleiding bij geschreven: Tim den Besten, Özcan Akyol, Rik van de Westelaken, Valentijn De Hingh en Sherida Spitse. De verkiezing loopt van 14 t/m 22 februari en het winnende fragment wordt op 23 februari bekendgemaakt in het NPO1 programma De Taalstaat.

De fragmenten met inleiding zijn gebundeld in een boekje met voorwoord van Arthur Japin, dat in een oplage van 15.000 exemplaren is verspreid onder scholieren. Met deze bundel slaan we twee vliegen in een klap: bekende queer rolmodellen als Tim den Besten en Sherida Spitse vertellen over hun literaire rolmodellen, en hetero Eus vertelt hoe hij zich door het lezen van Zilver van Adriaan van Dis realiseerde hoe moeilijk het is om toe te geven aan wat je werkelijk voelt, wanneer dat gevoel afwijkt van dat van de dominante meerderheid.

Arthur Japin leidt het boekje in en eindigt met de woorden:

Kortom, wat volgt is een uitgangspunt, een wegwijzer, maar je kunt daarna ook een heel ander, eigen pad opgaan. Dit boekje is dan ook niet alleen voor lhbti-jongeren, maar nadrukkelijk voor iederéén bedoeld. Want wie je ook bent, wat je ook voelt en wie je ook liefhebt, het is fijn om te lezen over mensen zoals jijzelf, maar het is misschien nog wel belangrijker om te lezen over het leven van anderen, over dingen die je zelf niet meemaakt of die jij persoonlijk anders voelt.

Lezen over anderen vergroot de empathie, het meevoelen met wie je vreemd is. En dat begrip voor anderen, anders op welke manier dan ook, is in onze tijd harder nodig dan ooit. Niets is zo verrijkend als lezen met andermans ogen.

(Wie naast de tips op queerboeken.nl nog meer tips wil hebben kan ook kijken op onze top 250-lijst van homoboeken of onze lijst van 150 beste lesbische boeken.)