De Vlaamse muzikant, televisiemaker en schrijver Jan Leyers heeft de E. du Perronprijs 2018 gewonnen voor zijn boek Allah in Europa: reisverslag van een ongelovige. Hij versloeg daarmee de eveneens genomineerde Ilja Leonard Pfeijffer (Grand Hotel Europa) en Jolande Withuis (Raadselvader). De winnaar krijgt de prijs, 2500 euro en een textielobject, op 16 april in Tilburg.

De jury spreekt van ‘een fascinerend boek waarin een veelheid aan ideeën en opinies aan de orde komt, waaraan de lezer zijn of haar eigen mening kan scherpen’.

De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg (vandaar dat textielobject), de Tilburg School of Humanities & Digital Sciences van Tilburg University en Kunstloc Brabant. Eerder ging de prijs naar Margot Vanderstraeten (2017),  Stefan Hertmans (2016), Ilja Leonard Pfeijffer (2015), Warna Oosterbaan en Theo Baart (2014), Mohammed Benzakour (2013), Koen Peeters (2012) en Ramsey Nasr (2011).

De prijs is genoemd naar de Nederlandse schrijver, dichter en criticus E. (Charles Edgar) du Perron (1899-1940), samen met Menno ter Braak (1902-1940) oprichter van het in de jaren dertig toonaangevende literaire tijdschrift Forum. Zijn bekendste roman is Het land van herkomst (1935). Zijn verzameld werk en zijn correspondentie met Ter Braak is verschenen bij Van Oorschot.