‘Inclusiviteit’ dat is het thema voor de essaywedstrijd voor de Gerrit Krolprijs. Studenten van alle universiteiten en hogescholen uit het Nederlands taalgebied kunnen een in het Nederlands geschreven essay inzenden van maximaal 2.000 woorden. Als je wint krijg je van € 2.000,- en een publicatie van het essay op Tzum.

In het Dagblad van het Noorden schreef Mathijs Sanders, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, vandaag waarom de prijs belangrijk is, juist in een tijd waarin het Nederlands als taal aan de universiteit aan belang lijkt in te boeten.

Het besef dat Nederlandse universiteiten een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben jegens de Nederlandse samenleving en jegens een arbeidsmarkt waar een uitstekende beheersing van de moedertaal vereist is, dreigt uit het politieke bewustzijn te verdwijnen.
[…] Wie de Nederlandse taal en literatuur een warm hart toedraagt kan echter hoop putten uit de wereldwijde belangstelling voor de Nederlandse taal, uit de vitaliteit van de Nederlandse literatuur en uit de bloei van het Nederlandstalige essay.

Lees het hele stuk hier.

De jury bestaat uit Ellen Deckwitz, Ellen Krol (dochter van Gerrit Krol) en Ronald Ohlsen. Hier vind je de voorwaarden om mee te doen aan de wedstrijd.