Op de website van HP/De Tijd wordt schrijver en recensent Arie Storm geïnterviewd over zijn boek Het horrortheater van de Nederlandse literatuur. Een boek waarin hij de Nederlandse literatuur fileert en aanvallen op ‘hypocriete’ schrijvers niet schuwt.

In het interview met HP/De Tijd komen zijn collega-schrijvers er nog redelijk goed van af. Storm blijkt vooral een hekel aan de Stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) te hebben. Van hem mag er gerust een precisiebombardement uitgevoerd worden op het kantoor van de CPNB.

Storm zegt:

Ik zou heel graag willen dat het precisiebombardement wordt uitgevoerd op het gebouw van de CPNB, tijdens kantooruren, zodat ze er wel allemaal zitten. Dan zijn ze dus allemaal weg en kunnen we twee dingen doen: nieuwe mensen aanstellen, of gewoon besluiten dat de hele CPNB niet nodig is. Ik neig naar de laatste optie. Voor mij staat de CPNB haaks op alles wat met literatuur te maken heeft. Zo gaan ze, als ze bijvoorbeeld een Boekenweekessayist of -auteur uitzoeken, altijd geheel onnodig mee in de commerciële tendens. Ik heb niks tegen Jan Siebelink, maar ze kiezen voor hem omdat het een succesauteur is. Het zou juist mooi zijn als ze een onbekende auteur voor het voetlicht houden.

De schrijversinterviews in HP/De Tijd worden sinds een tijdje afgesloten met de vraag op wie een precisiebombardement uitgevoerd moet worden. Ironie mensen.

Op Neerlandistiek heeft Marc van Oostendorp het boek van Storm inmiddels gelezen en hij is niet echt onder de indruk, ‘een lege act voor de bühne’:

Het betekent allemaal niks, je gelooft ook geen moment dat Storm zich echt druk maakt over de ‘horror’ in het theater, maar er moet nu eenmaal af en toe wat geschreven worden.

Lees zijn hele stuk hier.