Tweehonderd Nederlandse boekhandels vieren op zaterdag 25 mei de derde Bookstore Day, een initiatief van schrijver/journalist Yaël Vinckx. Vorig jaar bezochten meer dan 100.000 lezers een of meerdere activiteiten die in een van de toen 183 boekhandels waren georganiseerd.

Het centrale thema van Bookstore Day is dit jaar de strijd tegen ontlezing. In Utrecht vindt ’s middags het debat Lezen in tijden van Netflix plaats, speciaal voor docenten, bibliothecarissen en ouders die hun tieners aan het lezen willen krijgen – en houden. Aanleiding is het gelijknamige boek, dat op Bookstore Day verschijnt. Een panel, bestaande uit Matijs Lips (beste docent Nederlands 2018), Alex Boogers (schrijver, strijdt voor leesbevordering en tegen vaste leeslijsten), Jet Steinz (schrijver, columnist bij de Volkskrant) en Rosan Hollak (schrijver en journalist, recenseert voor NRC series op Netflix), zich buigt zich over vragen als: Hoe krijgen we scholieren aan het lezen? Hoe voorkomen we dat ze de verslagen op scholieren.com overschrijven? Kan Netflix worden ingezet om jongeren aan het lezen te krijgen. Yaël Vinckx leidt het debat.

Op Bookstore Day verschijnt een flink aantal speciale uitgaven, vaak in beperkte oplagen, waaronder de nooit eerder in druk verschenen novelle van A.F.Th. van der Heijden Schwantje’s Fijne Vleeschwaren. Van Levi Weemoedt verschijnt de exclusieve bundel Akte van Verlating. Er is ook voorzien in ‘dagdeals’: de vier bij De Bezige Bij verschenen titels van J.D. Salinger, waaronder het beroemde De vanger in het koren, worden op deze ene dag aangeboden voor de helft van de prijs. Ook de zeven delen van Op zoek naar de verloren tijd van Marcel Proust, Het litteken van de Dood, de biografie van Jan Wolkers, en De avonden van Gerard Reve liggen op Bookstore Day met flinke korting in de deelnemende winkels.