Schrijver Onno te Rijdt – zijn Ciao, Padua!, Het spel en Mores verschenen bij uitgeverij Podium – is de uitvinder van de audioroman, een nieuw type luisterboek waarin een tekst niet alleen wordt voorgelezen, maar ook nog wordt omlijst door muziek. De audioroman is, zegt Te Rijdt, ‘een luisterbeleving in woord en muziek’. In zijn geval door hemzelf gecomponeerd, die muziek, want behalve schrijver en uitvinder is Te Rijdt ook componist.

De eerste audioroman ooit heet Upbeat en is met enkele muisklikken te streamen via, of te downloaden op, telefoon, tablet of desktop.

‘De muziek begeleidt of ondersteunt de tekst niet alleen,’ zegt Onno te Rijdt op inct.nl, een online-platform voor ‘uitgeefexperts’, ‘ze gaat ook verder waar het gesproken woord stopt. […] Het levert een ander soort beleving dan een gedrukt boek of een normaal luisterboek. Het resultaat is dan ook een muzikale achtbaan met onder meer pop en rock, bluegrass, klassieke muziek, dance, en parodieën op of hommages aan spaghettiwestern- en oude filmsoundtracks, jaren zeventig politieserie- en softpornomuziek en horrormuziekclichés.”

De audioroman Upbeat is aan te schaffen via www.onnoterijdt.nl en in de boekhandel. Het verdient aanbeveling, laat Te Rijdt op zijn site weten, om zijn audioroman te beluisteren in hoge stereokwaliteit.