Wie wint morgen de Libris Literatuur Prijs 2019? Traditiegetrouw wagen recensenten zich in de boekenbijlagen aan een voorspelling.

Gerwin van der Werf voorspelt in Trouw dat Ilja Leonard Pfeijffer de prijs in de wacht sleept, maar hij spreidt meteen zijn kansen door drie favorieten van hem te noemen:

Maar vooruit, ik deed er graag aan mee zolang het duurde, en waag mij daarom aan een voorspelling en een voorkeur. Mijn voorspelling: Pfeijffer wint. Mijn voorkeur: Johan de Boose, Esther Gerritsen of Rob van Essen. Winst voor Rob van Essen zou ik toejuichen (…).

In de Volkskrant zoomt Arjan Peters in op twee andere kanshebbers: Johan de Boose en Rob van Essen. Van Essen trekt volgens hem aan het langste eind morgenavond:

Over twee titels is de jury opgetogen: Rob van Essen (De goede zoon) en Johan de Boose (Het vloekhout) schreven romans met groteske wendingen, bizarre invallen, reizen door tijd en ruimte, een auto die praat en een stuk hout dat het woord voert. Origineel! Oorspronkelijk! Precies waar de jury op let.

De Boose schetst een wereld waarin de wreedheden van de mens het uiteindelijk afleggen tegen simpele genoegens. Zou dat genoeg zijn? Ik neig eerder naar Rob van Essen, in wiens wereld iedereen maar boeken schrijft, terwijl er nauwelijks nog echte lezers zijn. Daardoor voelden deze juryleden zich aangesproken. Ja, zij willen die schaarse echte lezers wel zijn. Gok ik.

De Vlaamse krant De Standaard zet haar geld ook in op Pfeijffer:

Wie er de recensies van de genomineerden op naleest, komt tot de vaststelling dat Ilja ­Leonard Pfeijffer de favoriet is. Hij krijgt bijna unaniem lof voor Grand Hotel Europa, dat ook al een bestseller is.

De uitreiking van de Libris Literatuur Prijs vindt morgenavond plaats in het Amstel Hotel in Amsterdam. De uitreiking wordt live uitgezonden in Nieuwsuur.