Meer avonturen van de roomies

Toen in 2017 Strip2000 ermee stopte – uitgever Peter van der Heijden was in 2015 overleden en achterblijvers konden het helaas niet bolwerken – moest gevreesd worden voor de voortzetting van enkele unieke strips, waaronder de fotostrips van Ype Driessen. Met enige vertraging is gelukkig nu een nieuw deel verschenen in de indrukwekkende autobiografische en humoristische fotostripreeks die Driessen van zijn leven maakt. Uitgeverij Sherpa maakt een inhaalslag want voor augustus staat een volgend deel op het programma.

In Roomies staan de strips die gemaakt zijn tussen september 2016 en december 2017. De vertrouwde figuren uit de vorige strips komen natuurlijk terug: naast Ype en zijn vriend Nico, de ‘roomies’ Aaron en Berrie. Af en toe treedt goede vriend Juul ook op evenals de ouders van Ype. Het zijn goede bekenden van je geworden omdat je de levens al een paar jaar volgt. Het knappe van Driessen is dat hij grote, maatschappelijk thema’s met een uiterst lichte toets kan brengen. Je kunt over massatoerisme hele verhandelingen romans schrijven, maar Driessen lukt het in vier foto’s. We zien Ype en Nico voor de Notre Dame en voor de Eiffeltoren, we zien een vliegtuigje terug naar huis en op het laatste plaatje zien we Ype in zijn druk bevolkte Amsterdam verzuchten: ‘Pffff, die irritante toeristen overal.’ Het mechanisme en de hypocrisie gevangen op één pagina.

Daarnaast weet Driessen lgbtq-thema’s op een heel natuurlijke manier te integreren in zijn strips. Zo maakt Aaron aan het eind van het boek bekend dat hij vader gaat worden van een dochter bij een lesbisch stel. Het gegeven wordt verder niet geproblematiseerd, maar het wordt gewoon opgenomen in de verdere avonturen van de roomies.

Waar ik zelf enorm om moest lachen was de strip waarin Ype op zijn verjaardag een boek krijgt van een vrouw. Als hij het uitpakt (‘Dat had je toch niet hoeven… doen?’) ziet hij tot zijn schrik dat het een bundel columns van Youp van ’t Hek is. Op het laatste plaatje zie je Ype de volgende ochtend de gulle gever verwijderen als Facebookvriend.

Ik geloof dat ik wel vaker gezegd heb dat we blij mogen zijn dat zo’n stripmaker als Ype Driessen bestaat in het Nederlandse taalgebied, hierbij nog een keer. En ik geloof dat ik dat bij het volgende deel zal herhalen.

Coen Peppelenbos

Ype Driessen – Roomies. Sherpa, Haarlem. 96 blz. € 9,95. (Op de site van Ype Driessen kun je het boek met een speciale opdracht bestellen)