Een ‘onverkwikkelijke geschiedenis’ die ‘ons pijnlijk heeft geraakt en ons in feite sprakeloos maakt.’ Zo reageert Gillis Dorleijn als hij hoort dat zijn eigen grootouders model stonden voor de familie Dorling in ‘Het adres’, een van de bekendste verhalen van Marga Minco. In het huis van Dorling staan de spullen uit het ouderlijk huis van het meisje, in bewaring gegeven om na de oorlog weer terug te halen, Maar de dochter die als enige de kampen overleefd heeft, krijgt niets terug.

In de Volkskrant schrijft Arjan Peters over de verbinding tussen Gillis Dorleijn, voorzitter van de P.C. Hooft-stichting en Marga Minco die eind vorig jaar de P.C. Hooft-prijs toegekend kreeg. Een zeer opmerkelijk verhaal. Lees het hier.

De hele kwestie wordt uit de doeken gedaan in een speciale uitgave van ‘Het adres’ dat ter gelegenheid van de prijs gisteren is gepresenteerd.