In De Standaard van afgelopen zaterdag stond een stuk van Roos van Ees over haar ex. Iedereen heeft wel een ex, maar de ex van Van Ees is Arnon Grunberg, die voor dezelfde krant vijf stukken schreef over zijn reis naar Amerika en het mislukken van zijn relatie. Van Ees laat haar kant van het verhaal horen: ‘Jij bent voor mij geen personage en ik wil niet langer jouw personage zijn, noch in de schaduw van jouw pen leven.’ Het is een pijnlijk verhaal over het beëindigen van een relatie juist op het moment dat Van Ees er achter komt dat zij zwanger is, maar ook over de miskraam die volgde.

Gisteren volgde daarop een Facebookpost van documentairemaakster Sunny Bergman, die al lang met Roos van Ees samenwerkt, en die door Grunberg was uitgenodigd om te mailen over seks voor zijn zaterdagse Volkskrant Magazine-column. Bergman schreef een woedende mail aan Grunberg terug die ze ook opneemt in haar Faebookpost en gaat een stapje verder:

Sterker nog: ik ben heel boos op je. Niet omdat je verliefd bent op een ander. Dat kan iedereen gebeuren. Ik was woedend toen ik van R hoorde dat je haar onder druk probeerde te zetten middels intimidatie om een abortus te plegen. Het concept ‘baas in eigen buik’ is je wellicht niet bekend? Ik ben boos omdat je publiekelijk schrijft over het kind wat jij niet wilt, terwijl het nog in haar buik zit. Ik ben boos omdat voor jou al dit drama en verdriet ‘inspiratie’ is. Ik weet dat je een keer R aan haar haren door de hotellobby getrokken hebt omdat je zo jaloers was. Ik zie dat je vooral jongere vrouwen kiest, en ze na een paar jaar inruilt voor een nieuwe.

Roos van Ees stemt wel in met de actie van Bergman, want ze deelt de post met de mededeling:

Maar er is natuurlijk ook boosheid, die ik moeilijk vind te voelen, zeker als je nog van iemand houdt. Maar gelukkig bestaan er beste vrienden zoals Sunny Bergman, die alles durft te zeggen waar de rest van de wereld (inclusief ik) te schijtluizerig voor is.

Het wordt een beetje trendy dat literaire exen hun kant van het verhaal laten horen. Eerder gaf de ex van Peter Buwalda de schrijver een trap na in een documentaire.