Literair journalist Theo Hakkert ontdekte vandaag iets bijzonders in NRC Handelsblad:

En het klopt. In de column van Pfeijffer, die hij tijdelijk schrijft in afwezigheid van de vakantievierende Frits Abrahams, heeft de auteur van Grand Hotel Europa over de enorme cruiseschepen die onder meer voor ongelukken zorgen in Venetië. Zijn conclusie is:

Wie de vrije markt vrij spel geeft, creëert Venetiës. En iedereen die zomaar, zonder te zijn uitgenodigd, ergens vakantie viert en als aflaat geld achterlaat, is daaraan in zekere zin medeplichtig.

Een paar bladzijden verder staat een advertentie speciaal voor NRC-lezers: ‘Vaar mee met de makers van uw krant’. Een van die makers is Ilja Leonard Pfeijffer.

Twaalf dagen boordevol geschiedenis, kunst, cultuur, politiek, economie, natuur, muziek en architectuur. Intense beelden, enerverende verhalen en tastbare geschiedenis op locatie. Van de Bibliotheca Alexandria tot El Alamein; van de entree van het Suez Kanaal tot de berg Massada aan de Dode Zee; van Bauhaus in Tel Aviv tot de Klaagmuur in Jeruzalem; van het oeuvre van David Grossman tot de cinema van Israël; van het kruisvaarder kasteel in Akko tot de befaamde Bahai tuinen in Haifa, van het genoeglijke Gythion tot opgravingen in Herculaneum; van het Napels van Elena Ferrante tot het Genua van Ilja Pfeiffer. U doet in korte tijd een wereld aan indrukken op in aangenaam gezelschap!

Venetië wordt niet aangedaan op deze reis.