Nog even terugkomen op het nieuws van vorige week donderdag toen Ilja Leonard Pfeijffer in zijn vervangcolumn schreef tegen de grote cruiseschepen. Het viel criticus Theo Hakkert op dat Pfeijffer daarna wel deelnaam aan de NRC-bootreis waarbij NRC-coryfeeën per aanlegplaats een kleine lullepot houden. Opmerkelijk vond ook NRC-lezer H. van Delft en hij schreef een brief naar de NRC-ombudsman die de NRC-columnist om een reactie vroeg. Hij schreef terug:

Al heeft de chique, culturele NRC-bootreis natuurlijk niets met een cruise te maken, ik begrijp de verbazing van sommige lezers. Mijn column ging over de vernietigende invloed van het massatoerisme op de breekbare stad in de lagune, niet over cruises als zodanig. De NRC-boot gaat niet naar Venetië. Als dat wel zo was, zou ik niet meegaan. Overigens vaar ik alleen het allerlaatste stukje mee, van Napels naar Genua, en zal het mijn taak zijn de opvarenden voor te bereiden op hun bezoek aan de duistere stegen van La Superba. Ik beloof bij deze dat ik ook mijn column tegen de cruiseschepen aan boord zal voorlezen.