Toen Jeroen van Kan in februari zijn vertrek als presentator van VPRO Boeken aankondigde zei hij in een interview met het Boekblad al geen goed gevoel te hebben over de toekomst van het programma: ‘De VPRO wil dat het programma vanaf januari 2020 eigentijdser wordt. Hoe, weten ze nog niet, maar ik heb er bij voorbaat geen goed gevoel over. De vrijheid van de makers zal minder worden.’ Vandaag werd zijn vrees bewaarheid. In plaats van een boekenprogramma komt er een algemeen cultureel programma gepresenteerd door Nadia Moussaid.
Op Facebook reageerde Van Kan als volgt:

Hoewel de twitteraars veel vertrouwen hebben in Nadia Moussaid wordt het verdwijnen van een programma waar langer dan vijf minuten over de inhoud van een boek gepraat kon worden door velen toch wel als een teken aan de wand gezien.