In zijn column voor De Morgen waarin Dimitri Verhulst het opneemt voor zijn schrijvende collega’s in Palestina, onder wie Mohanned Younis die zich vorig jaar van het leven beroofde, staat ook een stuk waaraan het Forum der Joodse Organisaties (FJO) aanstoot nam:

Praten met uitverkorenen is lastig. Zodra je over Israël en het lot van de Palestijnen begint, kijken ze je aan alsof je de Holocaust zelf hebt onderschreven, hetgeen je reinste quatsch is, en ten tweede een veel te gladde calimero-houding is om lekker zelf te blijven onderdrukken. De scheve redenering: ik ben een racist omdat ik aanklaag dat 2,3 miljoen Palestijnen afhankelijk zijn van noodhulp, en 1,6 miljoen van hen ondervoed zijn. Een halve Hitler ben ik wanneer ik versteld sta van de slaapliedjes die de wereldleiders voor elkaar zingen, terwijl er de afgelopen 17 jaar om en bij de 10.000 Palestijnen werden vermoord. Israëlische kogels kennen geen tien geboden.

Lees de hele column hier.

In De Morgen reageerde Hans Knoop van het FJO dat deze tekst ‘rechtstreeks en onverbloemd het gehele Joodse volk op rabiaat antisemitische wijze viseert.’ De FJO dient een strafrechtelijke klacht in.

Op de site van de VRT noemt Dirk Voorhoof (emeritus professor mediarecht van het Human Rights Centre van de UGent) de klacht ‘misplaatst en grotesk’.

De schrijver van een krantencolumn kan toch maar beter niet direct met een strafproces om de oren worden geslagen, naar aanleiding van een kritische reflectie op het lot van de Palestijnen. Indien het al niet de bedoeling is, dan heeft een dreiging van een strafproces wel een verderfelijke impact op de vrijheid van expressie en het recht op kritiek in verband met kritische analyses over de Israëlisch-Palestijnse kwestie.

(foto: © Dolf Verlinden)