Vier sterren krijgt Ronald Giphart vandaag in de Volkskrant voor zijn nieuwste roman Alle tijd. Heel wat beter dan de vorige roman schrijft recensente Bo van Houwelingen:

Zijn eerste die verschijnt bij De Bezige Bij, nadat hij in 2016 na 25 jaar zijn vaste uitgeverij Podium vaarwel had gezegd. Een transfer die goed uitpakt; waar Podium zonder scrupules de erbarmelijke roman Lieve uitgaf die Giphart in één zomertje ‘ik zie wel waar het schip strandt’ schreef, heeft de schrijver nu ruim drie jaar voor zijn nieuwste genomen, en dat maakt een enorm verschil.

Joost Nijsen, uitgever van Podium, reageert op Facebook:

Wat een stemmingmakerij, van die Bo van Houwelingen in de Volkskrant. Ze suggereert dat Giphart een betere roman schreef omdat hij van ons naar De Bij overstapte, en daar vervolgens tenminste jaren over zijn nieuwe roman deed, waar hij bij Podium een laatste roman afraffelde. 1. Over de ene roman doet een auteur langer dan over de andere. 2. Niet de uitgever bepaalt hoe lang een auteur over een boek doet. 3. De schrijfduur zegt niets over het resultaat. 4. ‘Lieve’ was geen erbarmelijke roman (maar dát mag een criticus vinden).
Los van al deze feiten: wat in godsnaam moet de lezer hiermee? Als u het mij vraagt: hier zit iemand zich in bochten te wringen om een roman van Giphart goed te vinden en daar publiekelijk voor uit te komen.