Hij kan het uitgeven niet laten: Robbert Ammerlaan. Nam hij deze zomer op 75-jarige leeftijd afscheid van uitgeverij Hollands Diep, door hem vijf jaar eerder opgericht, sinds afgelopen dinsdag in hij publisher-at-large bij Singel Uitgeverijen. Hij neemt in elk geval de schrijvers John Irving en Graham Swift mee. Die volgden hem eerder al toen hij in 2012 wegging bij De Bezige Bij waar hij tien jaar eerder aantrad. Daarvoor werkte hij bij Ambo/Anthos, Unieboek en Bosch & Keuning.

Tot Singel Uitgeverijen behoren Nijgh & Van Ditmar, Querido, De Arbeiderspers, Athenaeum-Polak & Van Gennep, De Geus en Volt. Volgende week horen we welke Nederlandse auteurs Robbert Ammerlaan volgen. Leon de Winter en zijn vrouw Jessica Durlacher gingen indertijd mee van De Bezige Bij naar Hollands Diep.

Robbert Ammerlaan is ook de biograaf van Harry Mulisch. Eind jaren tachtig was hij eventjes perschef van Dries van Agt die toen Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant was.