Na de lobby van Marc-Marie Huijbregts in DWDD als ambassadeur voor het boek Rinkeldekink van Martine Bijl mag het geen verrassing heten dat vanavond in DWDD bekend is gemaakt dat Rinkeldekink van Martine Bijl de NS Publieksprijs heeft gewonnen.

NS hoofdconducteur en fanatieke boekenlezer Everhard Arends overhandigde de envelop met het winnende boek aan presentator Matthijs van Nieuwkerk. Namens de in mei overleden auteur en presentatrice nam haar man Berend Boudewijn de prijs in ontvangst. In Rinkeldekink beschrijft Martine Bijl op eerlijke en indrukwekkende wijze de gevolgen van de hersenbloeding die haar in 2015 trof.

Rinkeldekink kreeg ruim 33% van de in totaal 111.000 stemmen die werden uitgebracht (vorig jaar 97.000). De andere genomineerden waren Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer (De Arbeiderspers), Otmars zonen van Peter Buwalda (De Bezige Bij), Pessimisme kun je leren! van Lévi Weemoedt (Nijgh & Van Ditmar), Taal voor de leuk van Paulien Cornelisse (Uitgeverij Cornelisse) en Wees onzichtbaar van Murat Isik (Ambo|Anthos). De zes genomineerde oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2018 tot 1 juli 2019).

Uitgeverij Atlas Contact heeft de afgelopen weken als enige echt actie gevoerd voor het eigen boek, tot vandaag aan toe.

Martine Bijl wint een geldprijs van € 7.500,-, een sculptuur van Jeroen Henneman en een jaar lang gratis reizen met de NS Business-Card 1e Klas. Het boek ontvangt de titel Boek van het Jaar. Berend Boudewijn maakte bekend dat het geld van de prijs naar de Hersenstichting gaat.