Maar liefst vijf pagina’s ruimde de Volkskrant in voor de ontdekking van Onno Blom dat er in het typoscript van Turks Fruit passages geschrapt waren. Vandaag stond in de Volkskrant een pijnijke brief van Bertram Mourits, hoofd collecties Literatuurmuseum, waarin hij de ontdekking nogal relativeert.

In een boeiende bijdrage over de ontstaansgeschiedenis van Turks Fruit schrijft Onno Blom: ‘Geen van de typoscripten van Turks Fruit bestaan nog.’ Goed nieuws voor de Wolkers-vorser: het Literatuurmuseum in Den Haag heeft een complete versie in de collectie, die vol staat met correcties.

En dat niet alleen: het museum heeft zelfs heel veel typoscripten van romans van Wolkers.

De ingezonden brief eindigt met een steek onder water naar de Blom die een biografie over Jan Wolkers geschreven heeft waarvan de wetenschappelijkheid al eerder is aangevochten:

Voor Wolkers-onderzoekers is er nog veel te ontdekken. En niet alleen voor hen.

Lees de hele brief hier.