Van verschillende betrouwbare bronnen heeft Tzum vernomen dat BookSpot stopt met de sponsoring van de BookSpot Literatuurprijs. De prijs die eerst de AKO Literatuurprijs heette, een tijdje de Generale Bank Literatuurprijs werd genoemd, daarna weer de AKO Literatuurprijs totdat in 2015 de ECI (onderdeel van Novamedia) de prijs overnam voor vijf jaar, al veranderde de naam van de prijs mee toen ECI BookSpot werd, moet op zoek naar een nieuwe sponsor. 2019 was het laatste jaar dat contractueel was vastgelegd.

BookSpot verwees ons vandaag naar de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs en geeft verder geen commentaar. Jeroen Kans van de Stichting bevestigt het bericht:

De Stichting en BookSpot hadden een contract van vijf jaar en hebben besloten dit niet verder te verlengen. De Stichting is bezig met een plan voor de voortzetting van de prijs. Begin 2020 komen we met meer nieuws hierover. Ondertussen gaat de jury aan de slag voor de editie 2020 van de Jaarlijkse Literatuurprijs.

Het zat BookSpot (en daarvoor ECI) ook niet echt mee met de winnaars van de afgelopen jaren. De in 2016 ingebrachte Lezersprijs ging drie keer op rij naar dezelfde winnaar als de winnaar die de jury had aangewezen. Bovendien waren de uitverkoren boeken van Martin Michiel Driessen en Koen Peeters geen echte kaskrakers en het is nog maar de vraag of De hoogstapelaar van Wessel te Gussinklo een echte verkoophit gaat worden. Daar waar de Libris Literatuurprijs elk jaar scoort, zie het succes van Rob van Essen en Murat Isik, heeft de BookSpot Literatuurprijs niet echt die uitstraling gekregen.

Eerder dit jaar stopte BookSpot ook al met de sponsoring van de Gouden Strop voor het beste spannende boek.