De Awater Poëzieprijs 2019 is voor Winterlaken van Mischa Andriessen. Dat is zojuist bekendgemaakt. Voor de toekenning van de prijs zijn beroepslezers (medewerkers van o.m. de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw, De Standaard, De Groene Amsterdammer, Poëziekrant en Awater) gevraagd een top-3 samen te stellen. Na telling eindigde Winterlaken van Mischa Andriessen bovenaan.

Andriessen:

Waar andere jury’s vaak bestaan uit een aantal mensen die de winnaar aanwijzen, is de Awater Poëzieprijs door de omvangrijke jury van poëziekenners en -critici een breed gedragen oordeel. Ik voel me zeer vereerd.

Aanvankelijk twijfelde ik of ik met deze bundel op het juiste spoor zat. Het is een heftig thema en er ligt voortdurend het gevaar op de loer dat het sentimenteel wordt. Of juist levenloos. Uiteindelijk heb ik gewoon doorgeschreven. Ik heb het gevoel dat het me is gelukt qua toon de balans te vinden.
Ik heb relatief kort gedaan over deze bundel. Achteraf kan ik zeggen dat ik veel heb geleerd van twee opdrachten die ik in de afgelopen jaren kreeg: een hoorspel en een voorstelling. Voor beide opdrachten had ik relatief weinig tijd. Daardoor kon ik niet uitgebreid stilstaan bij alles wat er stond. Iets wat ik met poëzie wel geneigd ben te doen.

Door die opdrachten weet ik dat het niet altijd nodig is om lang na te denken over wat ik te schrijven heb. Je hebt je thema’s als schrijver altijd wel bij je. Bij mij gaat het altijd over een of meer krachten die tegen elkaar in bewegen. Vriendschap, ontheemdheid… In Winterlaken is het een liefde, een groot verdriet, twee mensen die proberen vast te houden wat er hopelijk nog is.