De sneeuwklokjes zijn al bijna weer uitgebloeid. Hoogste tijd voor ons overzicht van voorjaarsaanbiedingen. Zoals elk half jaar onderzoekt Tzum of de consument ook online kan zien wat de uitgeverijen voor de komende maanden te bieden hebben.

AFdH: Suikerbastaard van Jaap Scholten (in samenwerking met Pluim) stond al voor het najaar aangekondigd in 2018. Op de pagina van AFdH was de verschijningsdatum verschoven naar oktober 2019 en na een akelig ongeluk is de datum nu verschoven naar januari 2020, maar het wordt april. We blijven vol verwachting.

Ambo | Anthos: Komt met de geheide bestseller Labyrint van Esther Verhoef. Iets literairder is De ogen van Fadil, een verhalenbundel van Mohammed Benzakour. Theatermaker Koos Terpstra komt met zijn debuutroman Het eiland. Ook Boris O. Dittrich heeft een roman geschreven (en geen thriller): Terug naar Tarvod.

Angèle: Bestaat de uitgeverij nog?

De Arbeiderspers: Hier zijn we, een nieuwe vertaling van Graham Swift. Van Ischa Meijer verschijnt in de reeks Privé-domein Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan. Indo is het boek van Marion Bloem over haar identiteit. En altijd goed: een nieuwe roman van Koos van Zomeren.

Aspekt: Voorlopig nog geen voorjaar bij Aspekt.

Athenaeum: We zijn lichtelijk teleurgesteld omdat de uitdagende chapeaus boven de artikelen verdwenen zijn. Voor de rest natuurlijk weer prachtige klassiekers. De graal van Chrétien de Troyes in vertaling van Ard Posthuma, bijvoorbeeld. Maar ook Plinius, Poesjkin en Céline.

Atlas Contact: Cliënt E. Busken, de nieuwe roman van Jeroen Brouwers verschijnt in februari. Brouwers krijgt in april, als hij 80 wordt, ook een brievenboek cadeau waarin auteurs aan hem schrijven. Van Mensje van Keulen verschijnt Ik moet u echt iets zeggen. De uitgeverij verwacht ook veel van De slaap die geen uren kent van debutant Sebastiaan Chabot, afgestudeerd bij Jonathan Safran Foer.

het balanseer: Onder het kopje ‘verwacht’ treffen we vier uitgaven van het najaar 2019. Dit jaar moet er wel iets nieuws komen want elders op de site staat de mededeling: ‘We ontvangen op dit moment veel meer manuscripten dan wij kunnen behandelen. Daarom hebben we besloten om ook in 2020 geen nieuwe manuscripten in ontvangst te nemen.’

De Bezige Bij: Paolo Cognetti, de Italiaanse Paulo Coelho, komt tot nog meer inzicht in de bergen in Zonder de top te bereiken. Maarten Asscher en Coen Simon hebben de overstap naar de Bij gemaakt. Van Philippe Besson komt eindelijk weer eens een vertaling uit: Lieg met mij. Jan Siebelink schreef Maar waar zijn die duiven dan, een persoonlijk boek waarin hij een ‘literair gevaarlijk spel’ speelt. Van Alfred Schaffer verschijnt een nieuwe dichtbundel. Als het goed is verschijnt een jaar te laat ook deel twee van Oscar van den Boogaards reeks over zijn vader Prins Bernard. In romanvorm dan.

Bijleveld: Het definitieve boek over Bach van Christoph Wolf.

Brandt: Tv-presentator Rob Kamphues heeft alweer zijn tweede roman geschreven.

Brooklyn: Hans Vervoort heeft onderdak gevonden bij Brooklyn waar een nieuwe roman uitkomt: Zo tedere schade… Het boek wordt aangeprezen met een quote van Kees Fens, ook alweer 12 jaar dood. Michael Elias debuteert met Hanesteen.

Bruna: Thrillers, thrillers, thrillers.

Cargo: Thrillers, thrillers, thrillers.

Conserve: Bijna dood. Door Singel Uitgeverijen overgenomen, maar volgens de website zijn er ook weer titels teruggenomen. Nieuwe titels niet gevonden.

Cossee: Van Jennifer Nansubuga Makumbi verschijnt Kintu, over het moderne Oeganda. Van David Grossman verschijnt Het leven speelt met mij, een Balkanroman. En van Catherine Poulain komt De fruitplukkers uit over fruitplukkers in de Provence. Wiel Kusters komt met een nieuwe dichtbundel; naar we hopen zijn de gedichten niet, zoals in de catalogus, gecentreerd.

Douane: We konden nog geen voorjaarsaanbieding vinden.

Van Gennep: Het goede nieuws: de voorjaarscatalogus voor 2018 staat online.

De Geus: Alfred Birney komt met In de wacht waarin hoofdpersoon Alan Noland in het ziekenhuis is beland. ‘De ziekenhuisroman 2.0.’ Een van ons van Christine Otten moet dan de gevangenisroman 2.0 zijn. Van Nobelprijswinnaar Olga Tokarczuk verschijnt Jaag je ploeg over de botten van de doden, een ‘feministische ecothriller’.

Gottmer: Eendjes, aapjes, panda’s, teckels, giraffen, spinnen en Boer Boris.

De Harmonie: De satirische Brexitroman De kakkerlak van Ian McEwan komt uit in maart. Kees van Kooten heeft al zijn zijn haiku’s verzameld in Haikoots, geheid DWDD of een andere talkshow.

HarperCollins: Van Pierre Jarawan verschijnt Lied voor de vermisten.

Historische Uitgeverij: De prospectus van 2016/2017 staat nog steeds online.

Holland: De Dalai Lama stort zijn zaad nu ook uit over de kinderen.

Hollands Diep: Djinn patrouille op de Paarse Lijn van Deepa Anappara lijkt de enige literaire roman die verwacht wordt.

Hoogland & Van Klaveren: Maantje van Sjoerd Kuyper over een achtjarig meisje en een eekhoorn.

Houtekiet: Valerie Tack (heeft een zwak voor Stijn Streuvels) debuteert met Rauw & alsof. De uitgeverij bundelt ook de beste satirische verhalen van Cyriel Buysse.

IJzer: Maria Stuart van Stefan Zweig staat gepland voor maart. Er is nog geen nieuwe fondslijst, maar onder het kopje verwacht zie je wat er komen gaat.

In de Knipscheer: Ton van Reen is de dwarse denker van dienst. Voor de Boekenweek verschijnt Eigen Wijs met korte verhalen.

JEA: In Barbaar op Ibiza van Jan Cremer zijn alle stukken van Cremer over Ibiza bijeengeharkt in een boxje dat 80 euro kost. Wordt uitgegeven samen met De Bezige Bij.

Karaat: Geen catalogus meer. Deze maand verschijnt Vuurtorenberichten van Jazmina Barrera.

Karakter: Thrillers, thrillers, thrillers.

Karmijn: Eh…

KokBoekencentrum: De ‘internationale literaire sensatie van 2020′, een ’taboedoorbrekende roman’, maar ook een ‘verfijnde, troostende roman’. Het kan niet op.

Koppernik: Huub Beurskens heeft alweer een nieuwe roman: De straffeloze, de overstap naar Koppernik doet hem goed. Vertaalde romans komen van Luis Carrasco, Ingeborg Bachman, Wolfgang Hilbig en Denis Johnson. Koppernik gaat ook verder met de vertalingen van de omstreden Nobelprijswinnaar Peter Handke.

De Kring: Na de tenenkrommende rijmelarij van Jan Terlouw brengt De Kring nu ‘De rijdende dichter’: Een lading gedichies, voor blije gezichies. ‘Instagram Hit’. The horror! The horror!

Kritak André Van Halewyck staat nu aan het hoofd van Kritak en wil er weer ‘een dissonante en toonaangevende’ uitgeverij van maken. Weinig literatuur vooralsnog. Pol Hoste schreef een boek over zijn tijd in Molenbeek.

Lebowski: Er worden twee boeken verwacht: De Hollandse droom van Martijn Simons en Hier is alles veilig van Anneleen Van Offel.

Leesmagazijn: Dood?

Lemniscaat: Vogels, honden, duiven, vossen en een moppereend.

Liverse: Er wordt niets verwacht.

Bas Lubberhuizen: Dood.

Jurgen Maas: Allah 99 van de Iraaks-Fins schrijver Hassan Blasim ‘beweegt zich tussen realisme en absurditeit’. Said El Haji vertelt in Gemeente zegt ik Nederlands leren over zijn ervaringen als Nt2-docent.

Das Mag: We verheugen ons op De weddenschap van Saskia de Coster. Eva Meijer komt met een eco-detective. Van Joost de Vries verschijnt een roman over de upperclass: Rustig aan, Tijger.

Magonia: Er staan op deze pagina nog geen nieuwe publicaties gepland, maar ze komen er vanzelf.

Manteau: Thrillers, kookboeken en koning Albert.

Marmer: Van Jeroen Kuypers verschijnt Nu ik je nooit meer zie. Natuurlijk ook veel aandacht voor Linda van Rijn, de potboiler van de uitgeverij.

Menken Kassander & Wigman: We konden niets nieuws vinden.

Meridiaan: Veelbelovend voorjaar met Judith Schalansky en Hilary Mantel.

Meulenhoff: Laurent Binet heeft een nieuwe roman geschreven: Beschavingen met een alternatieve wereldgeschiedenis. Door jouw ogen is de nieuwe Peter Hoeg. Meulenhoff heeft ook zijn eigen versjespoeper: Lars van der Werf. ‘Er zit in de ogenschijnlijk gemakkelijke versjes van Lars altijd een sprankje hoop.’ The horror! The horror!

Nijgh & Van Ditmar: Goed nieuws: er komt weer een roman van Pieter Waterdrinker. De rat van Amsterdam gaat onder meer over ‘Ruben Katz na zijn rechtenstudie voor de Nationale Armenloterij gaat werken, een filantropisch rattenbolwerk.’ BN’er Viggo Waas schreef ook een roman. We kijken uit naar Last van Ellen Ombre.

Nieuw Amsterdam: Aravind Adiga komt met de roman Gratie. Van Thomas Verbogt verschijnt Als je de stilte ziet. Met ‘Zo intens aards is deze bundel dat je haast niet merkt dat het filosofische gedichten zijn’ prijst de uitgeverij Soms kijkt de aarde me aan van Jabik Veenbaas aan.

Nobelman: Onder het kopje verwacht treffen we één boek dat in de zomer uitgegeven zal worden.

Oevers: Melancholie II is het vervolg op Melancholie I, voor de Jon Fosse-liefhebbers. Ook bij Oevers een vertaling van Émile Zola Het meesterwerk.

Van Oorschot: De uitgeverij bestaat 75 jaar, dus veel dode schrijvers. Els Snick (in de catalogus Elks Snick geheten) maakte een nieuwe vertaling van Radetzkymars. Van de levende auteurs uit het fonds verschijnt bijvoorbeeld De vierde mei een roman van Sipko Melissen. Het wolkenpaviljoen is de nieuwe roman van Jannie Regnerus. Veel moois en geen thrillers.

Palmslag: Onder het kopje verwacht staan twee titels.

Passage: Bill Mensema vervolgt zijn tiendelige romancyslus. Paul Gellings stopt er drie in één boek: Steden van Pandora.

Pluim: We zien uit naar de nieuwe L.H. Wiener: Zeeangst, een logboek. Onze verslaggever in de leegte is een weerslag uit de dagboeken van Dimitri Verhulst: ‘het verslag van een zelfvernietiging’. Met Sister Outsider probeert Pluim Audre Lorde onder de aandacht te brengen.

Podium: Wij zijn licht is de debuutroman van Gerda Blees. Van Etgar Keret verschijnen nieuwe verhalen onder de intrigerende titel Mijn konijn van vaderskant. Van Paul Haenen komt het eerste deel van zijn dagboek uit.

Polis: We vonden geen nieuwe catalogus, maar onder het kopje verwacht wel acht boeken. Liever sterven was nog de meest opwekkende titel.

Prometheus: Eva Maria Staal komt, eindelijk na 13 jaar, met een nieuwe roman. De ex van Joost Zwagerman komt met een boek. Van Niklas Natt och Dag verschijnt na 1794, de opvolger van 1793. Ter gelegenheid van de 25e sterfdag van Ischa Meijer verschijnt een herdruk van drie boeken van hem en een herdruk van een boek van Gijs Groenteman over hem. Daniël Vis, de dichter met de laagste stem, komt met de bundel Het weefsel. Bij de non-fictie: Rudi Wester heeft eindelijk de biografie van Jef Last af, we zijn zeer benieuwd.

Querido: Bloot is de titel van het nieuwe boek van Ted van Lieshout. Altijd interessant. Nieuwe romans van Henk van der Waal, Rutger Pontzen en Bernard Wesseling. Arjen Duinker is na een uitstapje bij Douane weer terug bij Querido met zijn nieuwste bundel. Jacques Hamelink leeft ook nog en komt met de bundel met de knallende titel Solituden, songs waarin in ieder geval het woord ’treuzelfietsers’ voorkomt. Het is altijd erg als je literaire helden opeens een duistere kant hebben, maar ook Frans Kellendonk had die: hij hield van het werk van Bob Dylan. Jaap Goedegebuure schreef er een boek over.

Querido kinderboeken: Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer komen met een nieuwe held: Grapman. Offerkind is het laatste historische jeugdboek dat Rob Ruggenberg voor zijn overlijden voltooide. Ook speciale aandacht voor de imprint ‘Glow‘ met boeken die een beeld geven van de queer jongeren van nu.

Signatuur: ‘Staat de volgende Nobelprijswinnaar achter de bar in een stoffig Australisch stadje?’ vraagt de uitgeverij zich af bij De vlakte van Gerald Murnane. ‘Voor fans van Borges, Calvino en Kafka.’ En Jonas Jonasson komt na een uitje bij Atlas Contact gewoon terug bij Signatuur (in de zomer komt zijn nieuwe roman).

Thomas Rap: Ronald Giphart en Mascha Lammes schreven een nieuw kookboek: De wereld thuis.

Unieboek/Spectrum: En ook young adult, en ook kinderboeken en ook lifestyle. Kortom, voor elk wat wils.

Uitgeverij kleine Uil: We hebben de neiging om alles te noemen, maar laten we ons beperken tot de heruitgave van Reynaert de Vos in de herberijming van Ard Posthuma. Jaap Krol komt met een verhalenbundel in de Tzum-reeks. Eric de Rooij debuteert met De wensvader.

Vantilt: Dood.

Verloren: De nieuwe catalogus is nog niet te vinden (die van het najaar 2019 inmiddels wel).

Vleugels: Vleugels doet niet aan catalogi, wel aan goede boeken.

Volt: Volt heeft ook zussen, de Mitford-zussen.

Vrijdag: De poort is de vertaling van een roman van Natsume Soseki. Daarnaast veel thrillers.

Wereldbibliotheek: Isabel Allende komt met een nieuwe bestseller Bloemblad aan zee. Victor is de debuutroman van David Steenmeijer (23) die ‘de generatie van yogasnuivers een stem geeft.’

Xander: Na de Zeven zussen-hype komt Xander nu met influencer Teske de Schepper (‘300.000 abonnees op YouTube, 280.000 volgers op Instagram) (in werkelijkheid 297.000 en 272.000) die het boekje Nachtvlinder eruit gepoept heeft. 160 bladzijden met tekeningen van Teske zelf. Literaire boeken passen niet in dit verdienmodel.

Zimiri press: In juni verschijnt Lentetuin van Tomoka Shibasaki. Dat was het.

Peildatum 30 januari 2020