De literaire lente is pas echt begonnen als Tzum weer het monsteroverzicht van alle voorjaarscatalogi publiceert. Hierbij weer ons halfjaarlijkse onderzoek naar het aanstaande boekenseizoen. We kijken vooral naar literaire uitgevers en vragen ons af: zijn de catalogi digitaal te raadplegen?

AFdH: Suikerbastaard van Jaap Scholten (in samenwerking met Pluim) stond voor het najaar aangekondigd en op de pagina van AFdH is dat nog steeds zo, maar het boek schijnt pas eind april in de winkel te liggen. In die maand verschijnt ook de nieuwe A.L. Snijders en dat is ook fijn nieuws.

Ambo | Anthos: Normale mensen van Sally Rooney stond aangekondigd voor februari, maar ligt al in de winkel. Veel gemoeder natuurlijk in de Boekenweek. Mirjam Oldehave pende een boekje vol over haar rol als pleegmoeder. Carla de Jong schreef Geheim leven, ‘gebaseerd op het waargebeurde familieverhaal van de auteur’. In mei verschijnt de roman De vooravond van Rashid Novaire en die is ook al ‘gebaseerd op de familiegeschiedenis van de auteur’.

Angèle: De eerder aangekondigde novelles van Paul Baeten Gronda en Annelies Verbeke in de Te Gek!?-reeks gaan er dit voorjaar ook daadwerkelijk. Van het schrijversduo Elvis Peeters verschijnt (in samenwerking met Podium) de roman De ommelanden en gaat over de kloof tussen stad en achterland.

De Arbeiderspers: De weekendmiljonair is de ‘langverwachte nieuwe roman van multitalent Abdelkader Benali’. Duimen omhoog voor een nieuwe bundeling van verhalen van F.B. Hotz, gekozen en ingeleid door Thomas Heerma van Voss. Maar we zien het meest uit naar de nieuwe Michel Houellebecq: Serotonine. Van Alfred Birney verschijnt een deel van zijn dagboek in de Privé-domeinreeks. Van Jan-Willem Anker verschijnt de bundel met de angstwekkende titel Dichten na je veertigste. Maar je kunt altijd nog ouder worden, want van Victor Vroomkoning verschijnt een bundel met de titel Tachtig.

Aspekt: De voorjaarscatalogus is nog niet gearriveerd.

Athenaeum: Als de Boekenweek voorbij is kan de uitgeverij met gerust hart Brief aan mijn vader van Kafka uitbrengen. ‘Lieve papa’ kopt de chapeaumaker bij de uitgeverij. En als je wilt weten bij welk boek de kopjes ‘Met een boekje in een (drie)hoekje’, ‘Wanneer moet jij afzwemmen’ of ‘Paarden liegen niet’ bijhoren dan moet de catalogus maar openslaan. We verheugen ons op hernieuwe uitgaven van T.H. White, E.M. Forster en Jonathan Swift.

Atlas Contact: Ondanks de leegloop toch een fikse brochure van 72 bladzijden. De tweede roman van Niña Weijers verschijnt in mei en heeft de levendige titel Kamers, antikamers. Jagersmaan van Jan Vantoortelboom is een vervolg op zijn veelgeprezen roman De verzonken jongen. Van Vonne van der Meer verschijnt Vindeling. Bab Gons stelde de bundel Hardop samen die een goed beeld moet geven van spoken word in Nederland. Van de volstrekt eigenzinnige Wouter Godijn komt de roman De kamer waar alle verhalen beginnen uit over een redacteur van thrillers, fantasy en sciencefiction.

het balanseer: Onder het kopje ‘Verwacht’ dat we ergens op de site vonden stond: ‘Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.’

De Bezige Bij: Een aanbieding van 100 bladzijden. De krasse knarren Remco Campert en Kees van Kooten bundelden hun correspondentie. Mijn dood in Venetië van Ramsey Nasr gaat over een theatervoorstelling gebaseeerd op de novelle van Thomas Mann en over natte voeten in Venetië. Amen is de titel van de nieuwe roman van Marcel Möring. Of Prins Bernhard nog meer aan het hoeren en snoeren is geweest kunnen we lezen in Jachthuis van Oscar van den Boogaard. En dan hebben ze ook nog Jan Cremer, Jonathan Coe en David Vann in de aanbieding.

Bijleveld: Welk boek leent zich beter voor de Boekenweek dan De tweede sekse van Simone de Beauvoir? Bijleveld brengt ook weer de klassieker Van het westelijk front geen nieuws van Erich Maria Remarque in roulatie.

Brandt: Wel boeken maar geen literatuur dit voorjaar.

Brooklyn: Op papier is er een catalogus, maar online kunnen we die niet vinden. Onder het kopje verwacht staat één boek dat al verschenen had moeten zijn, maar er nog niet is, Nieuwe mensen van Danzy Senna en één boek dat deze maand moet uitkomen In het leger van de farao van Tobias Wolff. Maar uit de papieren versie weten we dat Erik Nieuwenhuis met Niemand vertelt je hier ooit wat heeft geschreven en dat willen we graag lezen.

Bruna: Srillers, srillers, srillers en wat emoliteratuur: ‘De boekwinkel voor gebroken harten laat niemand onberoerd.’

Cargo: Srillers, srillers, srillers.

Conserve: Uitgever Kees de Bakker heeft de toko verkocht aan de Singel Uitgeverijen. Op de website van het concern echter nog geen woord.

Cossee: Met de nieuwe Dichter des Vaderlands in de gelederen begint Cossee het jaar goed. Jan van Mersbergen schreef ‘een intrigerend verhaal over afgunst en solidariteit onder de uitgestrekte hemel van de Nederlandse polder’ in De onverwachte rijkdom van Altena. Cossee stoft voor de Boekenweek opnieuw een vergeten roman van een schrijfster af. Deze keer De biecht van Marianne Philips. Andreas Oosthoek verzamelde de interpretaties van ‘De moeder de vrouw’ van Martinus Nijhoff.

Douane: Een catalogus kunnen we niet vinden, maar op de nieuwspagina lezen we dat burgemeester Aboutaleb een bloemlezing heeft samengesteld, dat er een bundel van C.B. Vaandrager aankomt met verspreid werk, samengebracht door Karel ten Haaf.

Van Gennep: De catalogus voor het voorjaar van 2018 staat wel online staat. Dat is meteen de laatste.

De Geus: Nieuw werk van Fikry El Azzouzi. Ook Kristien Hemmerechts komt met een nieuw boek over Vlaanderen en collaboratie in de oorlog. ‘Voor lezers van Houellebecq’ heeft de uitgeverij het laatste boek van Frédéric Beigbeder In de aanbieding. Gevonden vrouw is de titel van een thriller van Charles den Tex. Dat zal wel niet veel goeds beloven.

Gottmer: Hoe doet dit dier? Twiet! Twiet!

De Harmonie: We verheugen ons op Machines zoals ik van Ian McEwan. Van Elly de Waard verschijnt de bundel Het heterogeen.

Harper Collins: Of de oleander de winter overleeft van Stefan Popa verschijnt in de lente. In april komt Middaguur van Dörte Hansen.

Historische Uitgeverij: De prospectus van 2016/2017 is nog steeds de laatste. De uitgeverij gaat hiermee een historisch record vestigen.

Holland: De nieuwe catalogus is nog niet gearriveerd, dus we linken nog even naar de oude.

Hollands Diep: Er worden twee boeken aangekondigd waarvan er één in 2021 zal verschijnen. De van de site verdwenen roman van Leon de Winter is nog niet teruggekeerd.

Hoogland & Van Klaveren: De uitgeverij had een goed najaar met een DWDD-boek van de maand, maar we konden nog niets over het voorjaar vinden.

IJzer: De catalogus staat nog niet online, maar dat duurt vast niet lang meer.

In de Knipscheer: Er wordt danig gestorven in de gelederen van de uitgeverij maar Ton van Reen blijft gelukkig overeind: De lichtverkoper staat te verschijnen in maart. Opmerkelijk: ook Lucas Hirsch verschijnt daar met een roman. Ezra de Haan komt met een bundel literaire reisverhalen: De zwijguren.

Karaat: Voor 2019 worden drie nieuwe boeken genoemd van Liliana Colanzi, Miguel Bonnefoy en Lesley Nneka Arima. De laatste schreef Wat het betekent wanneer er een man uit de lucht valt. ‘Een kinderloze vrouw wendt zich tot verboden magie om haar kinderwens toch vervuld te zien.’

Karakter: Srillers, srillers, srillers.

Karmijn: Een boek uit 1913 Oh pioniers van Willa Cather over ‘een sterke vrouw die weet te overleven aan de Amerikaanse frontier.’

KokBoekencentrum: Een catalogus van 144 bladzijden, maar we haakten af bij de titel Is er een hemel voor autisten?

Koppernik: Rainer Maria Rilke, Witold Gombrowicz, Wessel te Gussinklo, Giorgio Bassani: het zijn niet de minste namen waarmee Koppernik mee voor de dag komt.

De Kring: Zou er een nieuwe Terlouw uitkomen? Ja hoor. Van Felicita Vos verschijnt Ravage ‘een spannende, hartverscheurende roman over de vraag: hoe goed ken je je naasten?’

Lebowski: Explicador van Sander Pleij staat al in de kast bij Tzum. De klapper moet Salomons oordeel van Robert Vuijsje worden. Er staat ook een nieuwe Dave Eggers te wachten.

Leesmagazijn: Het is altijd een boeiende ervaring om op deze site op zoek te gaan naar de verwachte boeken. Sommige mensen spreken dan van ‘een uitdaging’.

Lemniscaat: Uitgeverij voor voornamelijk jeugdboeken gerund door een uitgever die bij de anti-inentinggekkies hoort. Nadruk in de boeken ligt dan ook meer op dieren dan op mensen.

Liverse: Titel nog niet bekend van Emma Burns verschijnt in de Bordeauxreeks.

Bas Lubberhuizen: Zou er een nieuwe Joseph Roth uitkomen? Ja hoor.

Jurgen Maas: Grote dieven kleine dieven van Albert Cossery wordt geschwobt. Van Mira Feticu staat Al mijn vaders op het punt van verschijnen.

Das Mag: We kijken uit naar De geesten van Yves Petry. Van Maartje Wortel verschijnt Dennie is a star. Nachtouders van Saskia de Coster staat op het punt te verschijnen. Er komt ook weer eens een mysterieschrijver: Auteur 404 schreef Anti-fame. ‘Een zelfhulpboek ter preventie én een remedie voor het BN’erschap. En tevens een ideaal cadeau om te geven aan onverbeterlijke aandachtshoeren (m/v).’

Magonia: Op de voorpagina linksonder staan de twee publicaties die nakend zijn: Adellijk Wild, van Maarten van Nispen tot Pannerden. ‘Gebruik makend van goed bewaarde dagboeken gaat de auteur van Adellijk Wild op zoek naar het verhaal van zijn vader.’ Het andere boek is De vorm van Ierland van Truus Rozemond: ‘Een vrouw op zoek naar haar seksuele identiteit.’

Marmer: Saskia Stehouwer komt met de composteerbare dichtbundel Bindweefsel. Voor de rest heeft de literette de overhand bij de uitgeverij.

Menken Kassander & Wigman: Bij deze uitgeverij verschijnt in februari een nieuwe titel in de Spaanse Bibliotheek: De dood en het voorjaar van de Catalaanse auteur Mercè Rodoreda (1908-1983). ‘Vreselijk poëtisch en vreselijk zwart.’

Meulenhoff: De uitgeverij zet in op Er is geen daar daar van Tommy Orange. Ook Meulenhoff heeft een moederboekje. Er zijn hernieuwde kennismakingen met Benoite Groult, John Boyne en David Mitchell. Onze Joep Stapel debuteert met de roman Kaf: ‘een roadtrip richting Italië zaait twijfel over het te kiezen levenspad.’

Nijgh & Van Ditmar: Marja Pruis geeft allerlei oplossingen in haar nieuwe werk Oplossingen, een bundeling van stukken uit De Groene Amsterdammer. Ook Arnon Grunberg bundelde zijn stukjes, deze keer uit de VPRO-gids. Schrijver en acteur Lykele Muus komt met We doen wat we kunnen, ‘een filmische, beklemmende roman vol scherpe dialogen en confronterende vragen’.

Nieuw Amsterdam: Mireille Geus heeft volgens de uitgeverij een ‘indrukwekkende autobiografische roman’ geschreven: Madame Jeanette. Klaar is de wat harde titel van het laatste boek van F. Starik, een roman zegt de uitgever, over zijn dementerende moeder. Een jaar na het overlijden van Starik. Van Sander Meij verschijnt de dichtbundel Pincetbeweging.

Oevers: Uitgeverij die boeken durft uit te geven van redelijk onbekende schrijvers: Martí Gironell, Rune Christiansen, Lil Elbe. Sabine van den Berg debuteert ongeveer nu met de dichtbundel Nestvlinders.

Van Oorschot: De Russische Bibliotheek wordt uitgebreid met Platonov. Inge de Bever heeft Moederland geschreven, een autobiografische roman over ‘een huwelijk en een leven zien in twee landen en culturen’. Net op tijd voor de Boekenweek. Nicolien Mizee faxt verder aan Ger. De Confituurwijk ligt niet in Schemerland, maar dat zijn titels van Femke Vindevogel en Berthe Spoelstra. Ook nog: brieven van Maarten Biesheuvel aan Karel van het Reve.

Palmslag: Onder het kopje verwacht staan vijf boeken aangekondigd.

Passage: Wij verheugen ons nog steeds op het nieuwe autobiografische boek van Karel ten Haaf dat van het voorjaar naar het najaar en nu weer naar het voorjaar is verschoven. De titel van de nieuwe bundel van Daniël Dee luidt [plak hier uw titel]

Pluim: De website is nog wel een aandachtspuntje, maar de uitgeverij stuurde een losbladig systeem op met nieuw werk van Bert Wagendorp, Hanna Bervoets en A.H.J. Dautzenberg (tinnitusgedichten). Nico Dijkshoorn komt met zijn moederboek (DWDD!) een ‘familiekroniek van een Amsterdamse familie in Amstelveen’.

Podium: Laura van der Haar komt met een wandelroman ‘haar Takkie-verhalen (populair op Facebook)’. Barry Hines schreef in 1968 Kes, dat nu wordt geschwobt. Vrouwkje Tuinman en Ingmar Heytze schreven een antibiografie over Wim T. Schippers: Wie is u?

Polis: Dirk Van Boxem debuteert met Morgenster. Frank Keizer heeft alweer een dichtbundel geschreven: Lief slecht ding. De catalogus rept van ‘een postmilitante weg naar iets wat de toekomst zal worden’.

Prometheus: Miquel Bulnes komt met een literaire thriller die tegelijkertijd ook als graphic novel verschijnt met tekenaar Job van der Molen. Van Astrid Roemer verschijnt de nieuwe roman Gebroken wit. Isa Hoes heeft voor de Boekenweek allerlei moederverhalen bij elkaar gezocht en datzelfde deed Ester Naomi Perquin met gedichten. Meppel wordt booming met de roman De hemel is nog ver van Casper Sikkema, een boek met ‘autobiografische elementen’: ‘Casper, die als klein kind geadopteerd werd uit Colombia, groeit op in een streng christelijk milieu in Meppel.’ ‘‘Het boek is inderdaad losjes gebaseerd op mijn eigen leven, want ik denk dat ik daardoor een vrij uniek beeld kan neerzetten van twee werelden die ontzettend haaks op elkaar staan,’ zegt Sikkema in een interview met Akyol. Dat wordt DWDD! Maar ook Eva Louise Bakker gebruikte in haar debuutroman Desnoods de hele wereld ‘autobiografische elementen’.

Querido: Mannenmaal is de titel van de nieuwste Rinske Hillen, over erotiek, kunst, monogamie en euthanasie. We zien uit naar De ziekte van Weimar van Kees ’t Hart. Désanne van Brederode komt met een roman die speelt op de Westelijke Jordaanoever en in Jeruzalem: Wonderlamp. Nieuwe poëzie van Tomas Lieske en Anne Vegter.

Querido kinderboeken: Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt dat zijn handige poëtische tips van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden. Van Abdelkader Benali komt een boek voor 10+ uit: Mijn broer en ik.

Signatuur: Het omslag is gemaakt door iemand die de les aquarelleren voor beginners met goed gevolg heeft doorlopen. Ze houden van dikke boeken hier. Een plek voor ons van Fatima Farheen Mirza telt 576 bladzijden, maar dat is een schim bij De patiënten dokter García van Almudena Grandes: 832 bladzijden.

Thomas Rap: Helden van Stephen Fry ligt al in de winkel. Voor de rest veel kassaboekjes en oude homofobe cabaretiers.

Unieboek/Spectrum: En ook young adult, en ook kinderboeken en ook lifestyle. Kortom, voor elk wat wils.

Uitgeverij kleine Uil: Deze zeer sympathieke uitgeverij brengt Een bedroefde God van Jiří Kratochvil. Twee boeken van Tzum-medewerkers: Dolf Verlinden laat zien wat hij kan als schilder in Veld verkennen, Remco Ekkers bundelt in de Tzum-reeks zijn diergedichten in De secretarisvogel schrijft. Anton Ent viert met De gele zweep zijn vijftigjarig dichterschap.

Vantilt: Paul Claes verzamelde 500 historische oneliners in Wie zei dat? Bob Jonschaap beschreef de historie van uitgeverij en boekhandel Martinus Nijhoff. Voor de Boekenweek worden de dikke pillen van Els Kloek over vrouwen in de geschiedenis terecht extra gepromoot.

Verloren: Nog zo’n uitgeverij die we moeten roemen, alleen al omdat ze Verhalen van de drakendochter over het leven en werk van Maartje Draak. Ook interessant voor de literatuurnerd Brieven aan S. Vestdijk, afzender Hendrik de Vries.

Vleugels: Een voorjaarscatalogus konden we helaas niet vinden, maar voor 2019 staan volgens de homepage in ieder geval Proëmia van Francis Ponge en Ik wist niet dat jij niet wist dat ik niet wist van Ye Mimi op stapel. Volgens de uitgever moeten we hier kijken.

Volt: Volt was Q. Volt gaat ook kinderboeken uitgeven, zoals Wat eten draken het liefst? van Adam Rubin. Daarnaast veel thriller, sf en autosport.

Vrijdag: We zeggen Erik Vlaminck, Rita Vrancken, Bart Plouvier, Frederik Lucien de Laere, Louis van Dievel en Lies Van Gasse.

Wereldbibliotheek: B. Zwaal komt met de nieuwe dichtbundel Zeeschede. De Italiaan Marco Rossari schreef De honderd levens van Nemesio ‘over grote mannen met kleine hartjes’.

Xander: De uitgeverij loopt helemaal binnen op Lucinda Riley, maar wij kennen helemaal niemand die dat leest. Meditatieleraar Patty Harpenau heeft de roman Het land van Heimwee geschreven, ‘gebaseerd op een waargebeurd familieverhaal’.

Zimiri press: In maart verschijnt Wonderboom van Lien Botha.

Peildatum 23 januari 2019