In zijn Volkskrantcolumn komt Peter Middendorp vandaag ook nog terug op de NRC Lezersprijs en alle commotie die ontstond nadat Özcan Akyol de poll saboteerde en Jan van Mersbergen vervolgens de publieksprijs won. Enfin, u kent inmiddels het verhaal.

Middendorp schrijft in zijn column:

Ik dacht: die Jan zal zich misschien wel een beetje schamen voor zijn prijs. Of gemengde gevoelens hebben. Hij is niet gek, dacht ik, hij kan er zelfs wat van – met bewondering las ik zijn kleinood Naar de overkant van de nacht (2011). In het voorbijgaan komt hij op me over als een boer – uit het zuiden weliswaar, maar als boer uit het noorden denk je dan algauw dat je veel gemeenschappelijk hebt.

Maar ik had me vergist, hij was juist opvallend blij met de prijs. Op internet deelde hij juichende berichten en zijn volgers feliciteerden hem ook gewoon, alsof de verkiezing normaal was verlopen. Ook NRC maakte geen gewag van het fucken.