Alle facetten van rouw

Het is alweer bijna tien jaar geleden dat de eenentwintigjarige zoon van het schrijversechtpaar A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich door een verkeersongeval overleed. Een jaar later publiceerde Van der Heijden zijn requiemroman Tonio. Een boek dat naast een nauwgezette reconstructie van het leven van zijn enige zoon ook een boek is dat over schrijven gaat, over hoe je verhalen vertelt en construeert.

De theaterbewerking van Tonio is gelukkig geen letterlijke bewerking van het boek, maar een eigen constructie. Ignace Cornelissen heeft duidelijk een andere invalshoek gekozen. Tonio, gespeeld door Luc de Raad, is terwijl zijn ouders overspoeld worden door hun rouw, als schim aanwezig op het podium. Gekleed in witte kleren ondersteunt hij zijn ouders en verbindt hij ze waar mogelijk. De souplesse, beheersing en frisheid waarmee De Raad danst, zorgt voor een lichte ondertoon in het drama.

Porgy Franssen en Jacqueline Blom zetten de wanhoop van de ouders soms even dik aan, maar het leven gaat ook verder. Er moet een begrafenis geregeld worden en de moeder van de moeder eist voortdurend aandacht op. En wie is toch dat meisje waar Tonio een afspraak mee had? Door middel van veel drank proberen de ouders van Tonio het verlies te dempen en het leven enigszins draaglijk te houden. Franssen en Blom spelen alle verschillende facetten van rouw schijnbaar moeiteloos.

Door het ingenieus inzetten van dans, licht en muziek houdt men de vaart in het verhaal. Dat er geen pauze is, is een heel goede keuze. De energie en spanning worden zo niet onderbroken. Wel moet je even wennen aan de boekentaal, lange zinnen met helder geformuleerde gedachten die in de dialogen gebruikt wordt. Pas wanneer Jenny haar opwachting maakt, voelen de dialogen iets natuurlijker aan. In de foyer wordt na afloop nog lang inhoudelijk nagepraat over deze versie van Tonio: en dan heb je als gezelschap een voorstelling neergezet die de moeite waard is.

Cilla Geurtsen

Deze recensie verscheen eerder in de Leeuwarder Courant.

Gezien: 25/1 De Koornbeurs te Franeker, zie verdere speellijst hier.
Door: Hummelinck & Stuurman. Met: Porgy Franssen, Jacqueline Blom, Luc de Raad, Lisa Zweerman
Bewerking en regie: Ignace Cornelissen. Choreografie: Jason Mabana
Compositie en uitvoering muziek: Wouter Snoei